- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Curs de Conflictologia – Sessions 7 i 8 [BCN]
14 desembre, 2023 | 5:00 pm - 8:30 pm CET
Al curs de conflictologia parlarem de la geopolítica de les migracions al Mediterrani, l’Orient Mitjà i l’Abya Yala. Constarà de 10 sessions de l’11 al 15 de desembre a Barcelona.
Informació pràctica
Dates: de l’11 al 15 de desembre del 2023
Lloc: La Vaqueria de l’SCI (C/ del Carme, 95, Bcn)
Horari: de 17 a 20:30 h
Preu: per a no sòcies 20€ retornables*
Inscripcions a través d’aquest formulari i pagament a través d’aquesta pàgina.
* Es retornarà l’import complet del curs amb l’assistència al 80% de les sessions. Gratuït per sòcies.
** Per obtenir el certificat del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya cal assistir a un 80% de les sessions. Si no s’indica el contrari, les sessions seran en català.
Dijous 14
De 17 a 18:30h
Els mitjans de comunicació i les migracions: una mirada entre les dues ribes de l’Atlàntic
Amb Eileen Truax, periodista i directora de continguts del Congreso Internacional de Periodismo de Migraciones de Merida
Idioma: castellà
Els mitjans de comunicació són un actor clau en l'”espectacle fronterer” que enfoca les “crisis migratòries” a escala global. En aquesta sessió, una eminència del periodisme internacional, com és l’Eileen Truax, abordarà amb una visió crítica, i al mateix temps des de dins el paper dels mitjans de comunicació i dels seus professionals a l’hora de visibilitzar de forma molt específica els fenòmens migratoris, i així determinar percepcions col·lectives i prioritats polítiques. S’analitzaran, tant en el cas d’Abya Yala com en l’espai Euro-Africà, les narratives i els enquadraments, l’economia política dels mitjans i també les relacions amb el poder polític.
De 19 a 20:30h
Conflictes, migracions i seguretat a l’Orient Mitjà: una visió geopolítica
Amb Gabriel Garroum Pla, Investigador en el IBEI – Institut Barcelona d’Estudis Internacionals
L’Orient Mitjà és possiblement una de les regions geopolíticament més complexes del planeta – almenys pels ulls occidentals i europeus i, si li afegim les diverses formes de mobilitat humana, la imatge es torna menys nítida. Per això, en Gabriel Garroum ens ajudarà a treure a la llum com les diferents formes de mobilitat humana es relacionen amb els conflictes existents a la zona i amb les qüestions de seguretat – tant en el sentit de la inseguretat humana amb efecte de migracions forçades, com en relació amb les percepcions d’inseguretat relacionades amb les persones provinents d’aquesta regió, la visió de les quals és estereotipada, estigmatitzada i exotitzada.