Crisi climàtica i migracions

Objectius d’aprenentatge
Amb aquesta càpsula aprendrem a conèixer en profunditat la relació entre l’emergència relacionada amb el canvi climàtic i el moviment de persones al planeta, com això afecta les vides de les persones, quines accions estan emprenent els estats, tant al Nord com al Sud Global i què es pot fer davant d’això.
Amb la col·laboració de:

Coneixements
- Conèixer les interrelacions entre la crisi climàtica global i els moviments de persones al planeta.
- Conèixer l’evolució recent de com es percep la interacció entre aquests dos fenòmens i quines accions polítiques s’estan emprenent tant al Nord com al Sud Global.
Habilitats
- Analitzar la relació entre la crisi climàtica i les diferents formes de mobilitat (i immobilitat) humana al planeta, i també el seu tractament polític.
- Analitzar l’enfocament cap al dret d’asil per a les persones refugiades de les conseqüències de la crisi climàtica.
- Aplicar una mirada crítica, anticolonial i interseccional en l’anàlisi de la relació entre crisi climàtica i mobilitat humana.
Actituds
- Mostrar curiositat i actitud crítica envers les qüestions la crisi climàtica i ambiental i les migracions i el refugi.
- Comprometre’s amb la promoció de la justícia climàtica i ambiental, així com amb el dret d’asil en general, i en particular cap a les víctimes dels efectes de la crisi climàtica i de l’explotació ambiental.
Crisi climàtica i ambiental, vulnerabilitat i (in)mobilitat
Hi ha un consens creixent sobre el fet que els impactes del canvi climàtic i la necessitat de moure’s són amplificats per a les vulnerabilitats socials, econòmiques i ambientals. Això és especialment rellevant en el cas de les dones i nenes que s’enfronten a discriminacions interseccionals i socioestructurals, que configuren la seva adaptació i resiliència als impactes climàtics i, en els pitjors casos, condicionen els seus processos migratoris.