Migració al Mediterrani

Objectius d’aprenentatge

Quines són les principals característiques de la migració al Mediterrani? Quins són els principals impulsors, polítiques i impactes a la regió, d’aquest tema tan estès, de tanta notorietat i tan polititzat? L’objectiu central d’aquesta càpsula és oferir una visió global de la migració al Mediterrani, una visió diferent de la descrita habitualment per part dels mitjans de comunicació de masses i en els discursos polítics.

Amb la col·laboració de:

Fotografia: Mònica Parra

Coneixements

  • Entendre els conceptes i dades bàsics relatius a les dinàmiques migratòries mixtes al Mediterrani.
  • Conèixer les principals polítiques desenvolupades al Mediterrani al voltant del tema de la migració. Aprendre el funcionament de les polítiques de migració exterior de la UE (per exemple, l’acord UE-Turquia) i alguns dels seus efectes.

Habilitats

  • Analitzar i desenvolupar pensament crític sobre el tema de la migració al Mediterrani, i l’efectivitat de les polítiques migratòries i els seus efectes en la vida i els drets de les persones migrants i refugiades.
  • Fomentar perspectives i narratives alternatives sobre la migració al Mediterrani.

Actituds

  • Adoptar un punt de vista crític a l’hora d’analitzar les dades i les tendències de la qüestió migratòria i qüestionar les polítiques i discursos actuals.
  • Comprometre’s a promoure els drets i les veus de les persones migrants i refugiades.

La migració al Mediterrani: un fenomen històric o un problema polític?

La Mediterrània és una àrea especialment marcada per dinàmiques de migració complexes. Al llarg de la seva història els moviments de població hi han estat una constant, fins al punt de ser un component clau del seu passat cultural i socioeconòmic. En les últimes dècades, però, la migració s’ha convertit en un tema de gran rellevància social i política.