10 lectures transformadores per aquest Sant Jordi

10 lectures transformadores per aquest Sant Jordi

L’SCI recomana 10 lectures transformadores per aquest Sant Jordi que contribueixen d’alguna manera a promoure la justícia global

Aquest Sant Jordi, diverses activistes dels grups locals i membres de l’SCI Catalunya proposen lectures transformadores que contribueixen a promoure la justícia global. També podeu recuperar les propostes que vam recollir pel Sant Jordi 2020.

‘Palestinian Walks’, de Raja Shehadehblank
“Descrivint les excursions pels bonics turons i valls de Palestina acaba explicant l’ocupació israeliana, l’apartheid i l’espoli de recursos a la perfecció. Perquè et demostra com un palestí es topa amb el rastre d’Israel a cada cantonada, a cada fulla i a cada pedra. Perquè explica com sortir a la natura i caminar pel bosc per buscar tranquil·litat, pau i desconnexió ja no és possible a massa racons de Palestina. Per totes aquelles persones del nostre país que gaudeixen de la muntanya i que necessiten trepitjar i respirar la natura per ser, perquè cal que siguem conscients que no per tothom muntanya és sinònim de llibertat i que per a moltes els camins que van explorar de petits ja no existeixen i en el millor dels casos encara ho fan, però ja no poden trepitjar-los”.
Recomanat per Anna Carol, activista de Midicat.

‘El mapa fantasma’, de Steven Johnsonblank
“Agafant com a referència un brot de còlera del Londres del s.XIX, l’autor ajuda a entendre la necessitat d’abordar aquesta mena d’emergències des dels vessants tan científiques i empíriques, com de les més socials i antropològiques. Un llibre pre-COVID que ja deixava entreveure els pals a les rodes que ens seguim posant com a societat”.
Recomanat per Poldi Galmes, activista de la Junta de l’SCI i de Justícia Climàtica

‘Minorías: historias de desigualdad y valentía’, de Desirée Bela-Lobedde
“El recomano perquè va ser una de les ponents de la formació sobre feminismes interseccionals i perquè per mi llibres com aquests són eines
per seguir deconstruint mirades i discursos”.blank
Recomanat per Sara Centellas, activista de Midicat.

‘Dones al marge: bruixes i altres històries d’estigma i oblit’, d’Ivet Eroles Palacios

“El recomano perquè visibilitza dones que per diferents motius – tots ells injustos – han estat apartades del focus de la història que recordem i compartim. Són trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares que acompanyen els fills en el trànsit de gènere… Crec que llegir les seves històries és inspirador i alhora just. A més, la Ivet Eroles les explica amb una ràbia convertida en tendresa i amb accent lleidatà rural”.
Recomanat per Marta Palau Albà, activista de la Junta de l’SCI.

‘Mestissa’, de Maria Campbellblank
“El recomano perquè parla, des de la primera persona, d’una persona aborigen mestissa del Canadà i sobre com ha sigut la seva vida des d’aquesta identitat. Ens parla dels seus costums en les comunitats mestisses, de les injustícies viscudes, de la pobresa, la família, de les discriminacions per part de les persones blanques, de l’espoli dels seus territoris i de les opressions que viuen les persones mestisses en general. És un llibre que ens obre a un món que sentim molt llunyà, però que és tan proper com el racisme o la colonització. Molt recomanable!”
Recomanat per Anna Dominguez Serrano, activista de L’Akelarre de l’SCI.

‘Emocions: les raons que la raó ignora’, de Jaume Soler, Mercè
Conangla i Laia Solerblank
“És una eina en format de llibre que t’empeny a endinsar-te en el món de les emocions a través de les metàfores”.
Recomanat per Iris Martínez Villalonga, activista del grup local Justícia Climàtica.

‘Coconut’, de Kopano Matlwa
“El recomano perquè qüestiona el pes dels prejudicis racials, la pressió estètica, l’autoodi i les violències de gènere sobre les joves negres de l’era postapartheid”.
Recomanat per Karolina Levanaite, activista del grup local Entreterres.

blank

“Coconut és un llibre que m’ha fet reflexionar molt. Escrit amb molta cura, parla sobre el racisme estructural en la Sud-àfrica post apartheid. Ho fa a través de dues noies joves i racialitzades, que són les narradores i protagonistes de la història. A través seu tracta les opressions a les quals s’enfronten en el seu dia a dia amb una mirada interseccional, així com el racisme que elles mateixes tenen interioritzat. Matlwa t’acompanya en el camí, crea un escenari, però no t’ho dóna tot mastegat i et deixa espai perquè siguis tu la que tregui les teves pròpies conclusions”.
Recomanat també per Júlia Massagué Castells, membre de l’equip tècnic de l’SCI.

‘Privilegi a l’altra banda del riu’, de Ruben Wagensbergblank
“Es tracta d’una lectura breu i concisa que qüestiona i posa en el punt de mira les institucions, el sistema i a nosaltres mateixes pel que fa a les migracions i el racisme. Una lectura per reflexionar al voltant dels privilegis de la societat occidental i ajuda a entendre de manera molt senzilla com funcionen les dinàmiques de poder en un sistema capitalista, colonial i racista, des de les guerres, la indústria armamentística a l’emergència climàtica i el negoci de les fronteres”.
Recomanat per Ana Ballesteros, activista d’Entreterres.

 

‘Mujer de frontera’, d’Helena Maleno Garzón
blank“És un llibre indispensable per desemmascarar les polítiques de control migratori, per constatar que la protecció dels territoris està per sobre del dret a la vida de les comunitats migrants i per denunciar la impunitat a les fronteres. L’autora relata la seva llarga trajectòria com a defensora de drets humans amb una mirada feminista i antiracista. Compartint testimonis en primera persona recorda les víctimes invisibles de la complicitat entre les autoritats espanyoles i marroquines a la Frontera Sud. El recomano per visibilitzar la criminalització de la defensa de drets i exigir #JusticiaparaHelenaMaleno“.
Recomanat per Laura Marco Gamundi, activista d’Entreterres i de la Junta de l’SCI.

‘El decrecimiento explicado con sencillez’, de Carlos Taibo blanki il·lustracions de Pepe Medina
“Recomano aquest llibre perquè és una introducció molt interessant d’una alternativa al capitalisme, el model renaixentista aposta per un món més just, igualitari, anticapitalista que posa la vida i la natura al centre. Molt pedagògic i útil per reflexionar tant a nivell individual com de societat”.
Recomanat per Alberto Tarragó Durán, activista d’Entreterres.

 

 

‘El Consentiment’, de Vanessa Springora’blank“És un llibre punyent explicat en primera persona sobre una relació d’abús de poder i sexual que va patir l’autora per part de Gabriel Matzneff, un reconegut escriptor a França. El llibre parla de la impunitat en què això passava quan ella tot just tenia 14 anys i el pedòfil, 50. Vanessa Springora agafa les regnes de la seva història per parlar l’ambigüitat del concepte del consentiment i per denunciar els rols de poder dels homes que tota la vida han exercit violència contra menors sense cap mena de repercussió”.
Recomanat per Clara Barniol Pla, membre de l’equip tècnic de l’SCI.