Projectes arreu de Catalunya, País valencià i Illes Balears han acollit i acolliran al llarg del 2019 més de 130 voluntàries internacionals per donar suport a la seva tasca
Persones provinents de fins a 36 països diferents han participat aquest 2019 dels 16 camps de treball que s’han organitzat des de l’SCI Catalunya en col·laboració amb les entitats del territori. Projectes ambientals, de cultura popular, arqueologia, suport a joves en risc d’exclusió, memòria històrica, camps d’estudi i migracions i vulneració de drets han estat els temes principals dels camps acollit aquest any.
A continuació trobareu la descripció dels diferents projectes:
Arqueologia i patrimoni a Muro (Mallorca)
Entitat local: Ajuntament de Muro
Aquest ja és un dels camps històrics de l’SCI. Cada any, una desena de voluntaris i voluntàries donen suport a la comunitat local preservant i promovent el patrimoni cultural treballant en els jaciments arqueològics de la zona. Aquest any, durant el mes de febrer, 7 voluntàries de països com Alemanya, França, Estònia, Rússia, Àustria i Finlàndia acompanyades de la coordinadora local van participar del projecte.
Arqueologia a Son Servera, a l’illa de Mallorca
Entitat local: Ajuntament de Son Servera
Un altre dels projectes fidels, és el que té lloc cada any a Son Servera, també a Mallorca, que a més, compta amb dues edicions al mes de juny. Aquest cop, 15 participants de països tan diversos com Turquia, Sèrbia, Bèlgica, Dinamarca, Rússia, Finlàndia, Eslovènia i Itàlia van col·laborar en fer visitables les restes de diferents jaciments arqueològics de la zona.
Agroecologia i educació ambiental a la Vall del riu Cèrvol (Vallibona, Castelló)
Entitat local: La Pastora Cooperativa
Aquest any ha estat la primera edició d’aquest camp de treball acollit per aquesta cooperativa situada al País Valencià. Durant dues setmanes del mes de juny, l’entitat va acollir 8 voluntàries provinents de Mèxic, Catalunya, Itàlia, Austràlia i Alemanya, que van donar suport fent tasques d’agroecologia, manteniment dels cultius d’estiu, rehabilitació d’estructures de pedra seca, i de l’antic Mas a l’espai de la Pastora, on s’organitzen activitats al voltant del medi rural i natural, la sostenibilitat o el consum conscient i responsable. La primera edició ha estat un èxit, ja esperem la de l’any que ve!
Recuperació de la memòria històrica a través de l’art (Hostalric)
Entitat local: Associació pel Patrimoni Històric i Natural d’Hostalric
És el cinquè any que l’Associació pel patrimoni Històric d’Hostalric acull un camp de treball de l’SCI. Si fins ara les tasques consistien en el treball arqueològic i de restauració del Castell d’Hostalric, aquest any s’ha centrat en l’elaboració d’un mural i de peces de ceràmica per promoure i divulgar la memòria històrica de la vila conjuntament amb la comunitat local. Aquest juliol van ser 13 les voluntàries participants, que venien de països com França, Rússia, Itàlia, Finlàndia, Taiwan, Mèxic o Turquia.
Camp al Castell de Requesens (Cantallops)
Entitat local: Amics del Castell de Requesens
Aquest projecte situat a prop de La Junquera acull per segon any consecutiu un camp de treball de l’SCI. En aquesta edició les voluntàries, 8 joves provinents de països com Rússia, República Txeca, Mèxic i Itàlia van recolzar les tasques de rehabilitació del Castell de Requesens amb l’objectiu de promoure la memòria històrica de la zona. Van poder participar també de diverses activitats culturals i tradicionals de la zona acompanyats de la població local.
Recuperació de pous i producció de nous menjadors d’ocells i altres animals (Castelldans)
Entitat local: Comanglora i La fàbrica de Can Tusell
La primera edició del camp de treball ha comptat amb un total d’11 voluntaris i voluntàries que han donat suport en la neteja de camins, la rehabilització de pous i en la cura de la fauna local. Joves de Catalunya, Eslovènia, Sèrbia, Dinamarca, Mèxic, Rússia i Itàlia van participar d’aquest camp coordinat per dues voluntàries locals.
Peaceweek sobre migracions i drets humans (Barcelona)
Organitzat des de l’SCI Catalunya
Durant una setmana del mes de juliol, una desena de voluntàries provinents de diversos països de la Mediterrània i de l’est d’Europa van participar d’un camp d’estudi sobre processos migratoris i vulneració de drets humans, amb l’objectiu de reflexionar sobre les causes i les conseqüències d’aquesta realitat sobre les persones. Joves de Palestina, Sàhara Occidental, Turquia, Itàlia, Grècia, Catalunya i Bulgària van poder compartir la realitat dels seus països i conèixer projectes empoderadors nascuts a la ciutat de Barcelona.
Podeu llegir els articles de les participants aquí.
Acció per la natura i conservació de paisatge al parc natural de la Garrotxa
Entitat local: Associació Naturalista i ecologista de a Garrotxa i Associació Mas Pujou
Les 12 voluntàries van donar suport al projecte duent a terme tasques de bioconstrucció, neteja de camins, jardineria, cura de la natura i de la biodiversitat, així com fer monitoratge de la fauna i flora de la zona. Rússia, Hongria, Indonesia, Alemanya, Itàlia i Bèlgica són alguns dels països d’origen de les participants d’aquest camp que va tenir lloc durant el mes de juliol a la comarca de la Garrotxa.
Regeneració del Mas La Sala (Sant Pau de Segúries)
Entitat local: Mas La Sala
Aquest projecte d’habitatge comunitari amb perspectiva feminista i ecologista i de promoció de l’agroecologia i de la sostenibilitat va acollir 8 voluntàries durant dues setmanes del mes d’agost que van donar suport en tasques de rehabilitació i bioconstrucció de la finca: van construir una piscina natural per promoure la biodiversitat de fauna i flora, van rehabilitar el galliner i ajudar en la construcció de banys secs. En aquest cas el grup va reunir persones de països com República Txeca, Itàlia, Mèxic i Sèrbia.
Obrint portes, obrint ments (Granollers)
Entital local: Projecte social del Centre Penitenciari de Joves de Quatre Camins
Les voluntàries internacionals, provinents de països com Ucraïna, Dinamarca, Itàlia, Japó, Finlàndia o Suècia (12 en total), van compartir espais de lleure i d’educació no formal amb els joves del centre, preparant activitats esportives i tallers artístics conjuntament. L’intercanvi i l’aprenentatge mutu entre les joves internacionals i les joves locals és un dels objectius d’aquest projecte.
Fira increïblement sostenible (Valls)
Entitat local: Can Pipirimosca
Can Pipirimosca no falla mai a la seva cita d’acollida de camps de treball a l’estiu. Des de fa alguns anys les voluntàries participants del camp, donen suport a la finca de Can Pipirimosca, però també en la preparació de la fira Increïblement sostenible, emmarcada dins del festival FirAgost, una fira d’economia sostenible i solidària que té lloc a Valls. Aquest any van ser 11 voluntàries de països com República Txeca, Rússia, Alemanya, Grècia o Mèxic, que van donar suport al projecte.
La iMAGInada: Espai per a la llibertat d’expressió (Tarragona)
Entitat local: La iMAGInada Associació Cultural
Las voluntàries van donar suport al muntatge del festival de la iMAGInada, un projecte socio-cultural que parteix d’un model d’economia social solidària, autogestió i cooperativisme. 13 voluntàries internacionals es van sumar a la crida de voluntariat del festival, donant suport tant a la part logística i de preparació d’activitats com també liderant alguna de les activitats programades, com ara el sopar del món.
Suport a la construcció a l’Alberg Rural El Negre (Ogassa, Ripollès)
Entitat local: Fundació Vidabona
El camp de treball que tindrà lloc el proper mes de setembre a l’Alberg El Negre té previst comptar amb 12 voluntàries internacionals que donaran suport a la cura i rehabilitació de les instal·lacions de l’Alberg Rural, així com dels seus entorns i camins. A banda, les voluntàries tindran l’oportunitat de conèixer el llegat de noviolència de Xirinacs, a través del centre de documentació i història de la Fundació Vidabona. Encara cerquem coordinador/a per aquest camp!
Recuperació d’antics camins i descoberta de la vall del Pirineu (Llagunes)
Entitat local: Balmes Blancs
El refugi de la Vall de Siarb que ja ha acollit un intercanvi juvenil aquest mes de juny, torna a la càrrega amb l’acollida d’un camp de treball per segon any consecutiu. S’espera que les voluntàries participin en la neteja i rehabilitació d’antics camins rurals de la vall, així com la senyalització de rutes de la zona. El grup de voluntàries podrà gaudir d’un entorn natural únic en aquesta vall de l’alt pirineu.
Fira d’economia social i solidària de Catalunya (Barcelona)
Entitat local: Xarxa d’Economia Social i Solidària
En aquest camp de treball, les voluntàries col·laboraran en la preparació de la fira que tindrà lloc com cada any a la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, Barcelona. A més de la part més logística les participants podran conèixer més a fons el funcionament de la xarxa d’economia social i solidària a través de les seves entitats i membres. La fira tindrà lloc del 25 al 27 d’octubre.