Aquest any hem organitzat 7 camps al territori!

Aquest any hem organitzat 7 camps al territori!

Al llarg del 2024 hem coorganitzat camps de treball amb diferents entitats transformadores a Envall, la Vall de Siarb, l’Ametlla del Vallès, Tinença de Benifassà, la Jonquera, Tarragona i Llinars de Vallès

Des de fa més de 40 anys, l’SCI Catalunya organitzem camps de treball al territori. Enguany n’hem coorganitzat 7! Ho hem fet en col·laboració amb la Fundació Roser de Maig a l’Ametlla del Vallès; amb l’Associació per la Recuperació de la Tinença (ART) al Parc Natural de la Tinença de Benifassà; amb La Imaginada a Tarragona; amb el Museu de Camins a la Vall de Siarb; amb la Cooperativa d’Habitatge d’Envall a Envall; amb Chestnut Tree School a Llinars del Vallès i amb els Amics del Castell de Requesens a la Jonquera. Vols saber com han anat? T’ho expliquem!

AMETLLA DEL VALLÈS: Reforma d’un hostal per a voluntàries amb la Fundació Roser de Maig

La 2a edició del camp ‘Reconstruct democratic Spaces’ amb la Fundació Roser de Maig ha anat sobre rodes! Tot i que no han vingut gaires voluntàries internacionals, entre les voluntàries locals i la gran coordinació de l’entitat promotora, el camp ha anat molt bé! S’ha recuperat un parc infantil amb jocs que les voluntàries han planificat i construït: han creat un sambori, han habilitat un tobogan i han fet casetes per ocells amb materials reciclats. A banda, han fet un taller de cultura de pau i un altre de marxa nòrdica.

TINENÇA DE BENIFASSÀ: construcció d’una casa ibera amb l’Associació per la Recuperació de la Tinença (ART)

Les voluntàries del camp de treball de Tinença de Benifassà han construït una rèplica d’una casa ibera! Han utilitzat tècniques de construcció mil·lenàries per fer maons de fang. Han après la tècnica de la tàpia, que consisteix a barrejar terra, argila i una mica d’aigua dins d’unes guies de fusta i aixafar-ho amb un estri per construir parets. Han descobert la regió del parc natural de Tinença de Benifassà i la seva cultura: una cova amb pintures rupestres, Morella, el llac de la zona i van fer un taller d’escriptura iber. Al camp hi han participat voluntàries d’Hongria, Bèlgica, Catalunya, el Japó i la República Txeca.

TARRAGONA: donant suport al festival per la llibertat d’expressió amb La Imaginada

Un grup de voluntàries internacionals ha participat en el festival La Imaginada de Tarragona. Els primers dies van poder fer un tour guiat per conèixer millor la ciutat i la seva història. També van veure una actuació impressionant de les colles castelleres de Tarragona i van anar caminant fins a una de les boniques cales de la platja. Durant el festival les voluntàries van estar ajudant en la decoració dels diferents espais, posant tanques, seients, taules i llums, cuinant i fent torns a la barra. També van tenir temps de gaudir dels concerts i participar en alguns dels tallers i xerrades. Els últims dies va tocar recollir-ho tot, però abans d’acomiadar-se van gaudir d’una tarda de karaoke i ball després del dinar de voluntàries per celebrar que tot havia anat bé i gaudir de la bonica amistat que han fet durant tot aquest workcamp!


LA JONQUERA: recuperant el castell de Requesens amb l’Associació d’Amics del Castell

Hem posat el nostre granet de sorra en la recuperació del Castell de Requesens. El camp de treball que hi hem organitzat ha acollit 10 voluntàries de Mèxic, Sèrbia, Dinamarca, Alemanya i Itàlia, que han aportat al projecte segons les seves qualitats i motivacions. Les voluntàries van ordenar, netejar i recuperar una part del castell (i s’hi van quedar a dormir 2 nits!). També van destapar una part de canalització d’aigua del segle XIX que es reincorporarà al veïnat i van arreglar la sagristia. A més, van visitar el museu de l’exili i el Castell de Requesens i van anar a la platja i a la festa major de Cantallops.

ENVALL: Peace with nature rebuilding Envall amb EnvallCoop

El Refugi Casa Bigodé ha acollit per segon any l’Eco-camp organitzat per l’SCI Catalunya i Envallcoop. 20 participants de Palestina, Grècia i Catalunya es van trobar a Envall per viure una experiència intercultural i sostenible. Van tenir l’oportunitat d’aprendre sobre permacultura, bioconstrucció, restauració i ceràmica a través de: restaurar un mur de pedra seca, mantenir el jardí de permacultura i fer un taller de ceràmica. Durant el camp de treball les participants Palestines van dinamitzar una xerrada per explicar com és la situació al seu país i com és viure en un estat d’ocupació, així com els tipus de resistència no violenta que fan a través de la seva organització.

VALL DE SIARB: recuperació d’antics camins amb Museu de Camins

Voluntàries de 8 països diferents al camp organitzat amb Museu de Camins. Participants de Bèlgica, República Txeca, Mèxic, Alemanya, Polònia, França, Catalunya i Suïssa van assistir al camp coorganitzat un any més a la Vall de Siarb. Van donar suport al Museu de camins recuperant camins antics, reparant un dipòsit d’aigua i restaurant murs a través de la tècnica de la pedra seca. També van aprendre sobre agricultura sostenible i l’Escola de Pastores.

LLINARS DEL VALLÈS: Chestnut Tree School

Jago explica la seva experiència coordinant el camp de treball ‘Chestnut tree school’ a Llinars del Vallès. “Surrounded by trees, fresh air, sheeps, mosquitos and running children I learned a lot about an alternative way of teaching the youngest ones. I was surprised to discover how kids between 6 and 11 years old have developed their emotional intelligence and nonviolent communication so well. It was a pleasure to become a part of their growth together with other volunteers, by playing with them and teaching them English. I hope one day I can go back to visit the school or even maybe stay there for longer. I know that when I come back I will be welcomed with open arms by all the teachers, parents and children. That warmness and kindness is what makes this place so special for me”.


 *Si encara no saps què és un camp i com inscriure-t’hi pots llegir totes les condicions i passos a seguir per inscriure’t aquíTens dubtes? Escriu-nos a camps@scicat.org.