Al 1948 l’ofensiva de l’Estat d’Israel deixava centenars de milers de palestines sense terra i sense casa. 72 anys després, la lluita pel retorn i per la defensa dels drets humans de la població palestina, segueix en peu a través de la societat civil organitzada
Des de l’SCI Catalunya portem molts anys treballant colze a colze amb entitats de la ribera sud de la Mediterrània en la defensa dels drets de les joves, i amb especial èmfasi en aquells pobles sense estat que pateixen les conseqüències d’una ocupació militar, com en el cas de Palestina i el Sàhara Occidental. En aquest 15 de maig es commemoren els 72 anys de La Nakba, “la catastròfe”, que recorda la guerra acarnissada que va significar el desplaçament forçat de centenars de milers de persones palestines que es van quedar sense terra i sense casa.
Avui dia les conseqüències de La Nakba i de les poltítiques sionistes de l’Estat d’Israel segueixen fent la vida impossible a milers i milers de ciutadanes palestines, però són moltes també que lluny de resignar-se, continuen alçant la veu i lluitant en defensa dels drets humans i en defensa del simple fet d’existir. Des de l’SCI treballem tant amb entitats de la zona de Cisjordània, com a la Palestina del 48. Aquest 15 de maig, volem compartir amb vosaltres la tasca que desenvolupen tres entitats amb qui col·laborem des de fa anys: Popular Struggle Committees a South Hebron Hills, Youth Against Settlements a Hebron, i amb el Centre Juvenil d’Aida Camp (PSCC a Betlem).
Sami Hurriani i Hafeth Hurriani formen part dels Popular Struggle Committees a South Hebron Hills, un projecte de resistència que defensa el territori davant l’ocupació israeliana. Ells expliquen les condicions en què viuen a Sumud Freedom Camp i els reptes que han d’afrontar. PSCC és organització partner de l’SCI a Palestina.
Youth Against Settlement és una organització palestina no violenta amb seu a la ciutat d’Hebron, a Cisjordània, que busca acabar amb l’expansió il·legal dels assentaments israelians. Ho fa a través de la resistència civil i la no violència. YAS encoratja la població d’Hebron, especialment a les persones joves de l’àrea H2 sota el control militar israelià, a què es quedin a la zona. En Mohanned, que forma part d’aquesta organització, explica la situació de la ciutat palestina d’Hebron.
Munther Amira, membre dels Popular Struggle Coordination Committees (PSCC) ens explica la situació al camp de persones refugiades ‘Aida’, a dos quilòmetres de la ciutat de Bethlehem, a Palestina. El PSCC va ser format per activistes rellevants dels comitès populars d’arreu dels territoris ocupats i de tot l’espectre polític palestí. Els comitès populars presenten una forma única d’organització basada en la comunitat i la resistència. Aquests comitès, que són diversos i no partidistes, encapçalen la resistència comunitària a l’ocupació israeliana de diverses maneres, com ara marxes, vagues, manifestacions, accions directes, campanyes i el suport al boicot, desinversions i sancions a Israel (BDS).