Actituds i pràctiques racistes al local d’oci nocturn Boulevard

Actituds i pràctiques racistes al local d’oci nocturn Boulevard
El relat de diverses voluntàries internacionals que participaven d’un camp de treball de l’SCI a Barcelona posa en evidència, de nou, pràctiques racistes en aquest local del centre de la ciutat

La nit del 27 de setembre de 2017 el personal de seguretat de Boulevard va impedir l’entrada a una d’elles perquè duia hijab

Durant el mes de setembre d’aquest any que deixem enrere, des de l’SCI Catalunya vam realitzar un camp d’estudi internacional sobre migracions on van participar voluntàries de diferents països, que durant 9 dies es van formar i van debatre sobre temàtiques relacionades amb les migracions i van conèixer diferents moviments socials i organitzacions que treballen a Barcelona en aquest àmbit.

El 27 de setembre, última nit del camp, les voluntàries van intentar entrar a Boulevard, un local d’oci nocturn situat a les Rambles. Allà, el porter va denegar l’entrada al local a una de les noies, de Palestina, perquè vestia un hijab. No és la primera vegada que aquest local és objecte de denúncia per pràctiques racistes L'entitat SOS Racisme ho posava en evidència al 2014.

Aquest és el seu relat:

Encara que totes teníem un segell a la ma per entrar gratis col·locat per una noia promotora al carrer de davant, quan vam arribar al porter ell ens va mirar i ens va demanar els passaports. El porter, un home d’uns 40 anys, va ser brusc des del principi, fent-nos sentir que no teníem el dret de ser allà. Parlava en castellà i no va intentar dir ni una paraula en anglès, encara que va veure que el grup estava format per persones de diferents llocs. La primera part del grup en intentar entrar, estava formada per una noia belga, una palestina i una catalana. Vam dir-li al porter que era estrany que ens demanés els carnets d’identitat considerant que (1) les persones que havien entrat abans nostre no van haver d’ensenyar res (2) la nit abans no van demanar cap identificació i (3) una de les noies havia anat a aquest club diferents vegades durant els sis mesos que va viure a Barcelona i mai va veure que controlessin els carnets d’identitat a l’entrada.

Va ser llavors que el porter va respondre, assenyalant a la nostra amiga que vestia un hijab, que ella no podia entrar mentre el dugués posat. Quan vam preguntar-li si era per això que ell ens havia demanat les identificacions ell va dir clarament que ella s’havia de treure el mocador. Les queixes no van servir de res. Ell va dir que responia ordres de l’empresa, i que no era la seva decisió (no es va disculpar tampoc). La situació es va convertir encara més escandalosa quan va cridar a un company seu i ens va demanar que ens apartéssim de la cua perquè la resta de persones poguessin entrar, però vam seguir demanant més explicacions. Com que estàvem mirant, el seu company va demanar els carnets d’identitat de tothom que seguia a la cua, encara que va deixar entrar a tothom.

 

Des de l’SCI Catalunya volem denunciar que aquestes pràctiques són racistes i islamofòbiques i malauradament són habituals en certs locals de la ciutat de Barcelona. Per això ens sumem a la campanya de SOS Racisme #ElRacismeSurtDeFesta i exigim que:

El dret d'admissió no es faci servir de manera discrimintòria tal i com diu la llei catalana: “L’exercici del dret d’admissió no pot comportar, en cap cas, discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social de les persones usuàries.” Art. 50 del Reglament d’Espectacles públics i Activitats recreatives. Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Barcelona doti de capacitat sancionadora a l'ens encarregat de gestionar aquests casos: l’Oficina per la No Discriminació (OND), per tal que la discriminació als locals d’oci no resti impune.

Campanya El Racisme surt de festa de SOS Racisme
El dissabte 16 de desembre tres grups de joves van dur a terme una acció per visibilitzar les pràctiques i actituds racistes en l’accés a locals d’oci nocturn de la ciutat de Barcelona. Arrel d’aquesta acció s’ha publicat un vídeo de denúncia on s’evindencien casos de discriminació per origen i color de la pell per part de personal de seguretat. Aquí podeu trobar tota la informació de la campanya #ElRacismeSurtDeFesta, on entre d’altres coses, SOS Racisme exposa una sèrie de recomanacions en cas de que visquis una situació de discriminació.

Altres enllaços d’interès:
Vídeo Testing night
Informe “Reservat el dret d’admissió” (2014)