Activists in Residence 2020: connectant moviments de resistència juvenil a la Mediterrània

Activists in Residence 2020: connectant moviments de resistència juvenil a la Mediterrània

Del Sàhara Occidental a Palestina, passant per Catalunya: l’Activists in Residence 2020 va aplegar de manera online activistes de NOVA Sàhara, PSCC de Palestina i SCI Catalunya

Del Sàhara Occidental a Palestina, passant per Catalunya; la distància física no va impedir que activistes de les organitzacions de NOVA i Popular Struggle Coordination Committee (PSCC) es trobessin amb activistes de l’SCI a finals del passat any 2020 per dialogar sobre les seves lluites, intercanviar experiències de mobilització i resistència juvenil així com enllaçar reclams comuns.

El programa Activists in Residence 2020 (Residència d’Activistes) va tenir lloc per tercer any consecutiu el passat mes de Novembre durant els dies 16, 19 i 24, si bé en aquesta ocasió de forma virtual i condensada en tres sessions degut a les restriccions de la Covid-19. Tot i no poder comptar amb la companyia física de joves activistes de drets humans a Catalunya i experimentar alguna que altre dificultat inesquivable de connexió, la valoració de la tercera edició del programa va ser molt positiva. En paraules de Maglaha, presidenta de NOVA“va ser una trobada magnífica i ben organitzada, una bona oportunitat per parlar sobre la situació del Sàhara Occidental”.

De la lluita del poble sahrauí se’n va parlar a la primera sessió, aprofundint en les arrels històriques del conflicte, en els problemes relacionats amb l’asil, en la realitat de l’ocupació i en la situació del Sàhara Occidental en temps de Covid-19. En la segona sessió, amb PSCC de Palestina, es va fer un breu resum històric del conflicte i es va parlar de la situació actual a Palestina relacionada amb l’impacte del Coronavirus en les accions col·lectives. També es va posar en comú la importància del foment de la identitat palestina per contrarestar les polítiques israelianes.

Com a tancament del cicle vam poder gaudir d’una taula rodona amb activistes de Palestina, Catalunya i el Sàhara, on es va establir un espai de diàleg i intercanvi. Es va discutir al voltant d’estratègies de resistència, campanyes i eines útils a les diferents lluites, amb les seves semblances i diferències.

T’has quedat amb ganes de saber-ne més? Midicat, el grup local de l’SCI Catalunya que sensibilitza sobre la defensa dels drets dels pobles a la Mediterrània, ha escrit una Relatoria de cada sessió de l’Activists in Residence 2020. Llegeix-la!