Cicle de cinema social: Los Latidos de la Tierra

Cicle de cinema social: Los Latidos de la Tierra

                                                  

El 16 de desembre, per el tercer dimarts consecutiu, les vaqueries de l’SCI van obrir les seves portes per oferir el cicle de cinema social “Les Migracions: una altre mirada al desenvolupament desigual”. En aquesta oportunitat vam comptar amb la col•laboració d’una producció del documental “Los Latidos de la Tierra” del Centre d’estudis rurals i d’agricultura internacional (CERAI). Els dos capítols presentats, van parlar de l’esgotament del model  de desenvolupament econòmic basat en l’estructura agrària feudal en que viuen milions de persones al tercer món: el terra cultivable per l’alimentació i principal font de riquesa, és utilitzada per afavorir un model d’exportació nacional que beneficia només a les élites locals i les multinacionals que controlen els preus del producte i el mercat internacional.
 
La coexistència del latifundi i el minifundi en països empobrits durant aquesta era de la globalització comporta l’aprofundiment de la gana i la proliferació de les malalties causades per la desnutrició. L’accés a la propietat del terra, demanda que va causar dècades perdudes de violència institucional, guerres civils i confrontació social, encara es continua arrossegant com una font de conflicte i causa directa de migracions del sud cap al nord.
 
En el material presentat es promou l’idea que l’ús del terra ha de ser comú i orientat cap a l’alimentació local i no cap al negoci de l’exportació. La soberania alimentària és la resposta com defensa del dret humà a la vida, perquè la redistribució del terra per a qui la cultiva, no és suficient per que sigui un model sostenible. D’aquesta manera s’hauria de tancar definitivament la protecció cap l’empresari que utilitza el terra i al camperol com a una eina de producció que benefici la seva acumulació de capital en el mercat internacional.
 
Un enfortiment de les condicions socioeconòmiques en els països d’origen de la població immigrada, disminuiria la pressió per sortir de l’atur crònic en que viuen les poblacions i donaria oportunitat per aconseguir un futur més promissori per les famílies que ara han de construir el seu imaginari amb un somni inexistent: que la solució es troba al nord, quan la crisi comença a donar les principals senyals que el sistema no funciona com la publicitat ho proclama.
 
A partir de la segona setmana de gener del proper any, continuarem amb el cicle i presentarem altres temes relacionats amb la migració. Començarem el dia 13 de gener amb un taller participatiu sobre les causes de l’immigració i el que podem fer per entendre el fenomen. Us convidem a participar per a compartir vostres experiències dins un espai amè i solidari.