Les formacions tindran lloc els dies 14,15,21 i 22 d’abril a Lafede (bcn) i tractaran sobre migracions, antiracisme, la guia Entre[Terres] i facilitació de grups
El cicle de formacions d’Entre[terres] cerca formar en migracions, antiracisme i facilitació de grups a aquelles persones interessades a entrar al grup de voluntariat local de l’SCI Entre[terres]. Com a membres d’aquest grup, tindreu l’oportunitat de realitzar tallers en migracions i antiracisme a centres educatius i espais no formals.
Què és el grup Entre[terres]?
És un grup de voluntariat de l’SCI Catalunya que treballa les migracions (especialment a la Mediterrània) i l’antiracisme. Es reuneix periòdicament per compartir coneixements i experiències, formar-se col·lectivament, rebre formacions d’expertes, planificar i dissenyar activitats d’interès (com campanyes d’incidència política) i organitzar tallers a centres educatius i espais no formals.
Els tallers a centres educatius i espais no formals per a joves i infants de diversos grups d’edat prenen com a base la guia educativa Entre[terres], que va ser elaborada durant el 2016 conjuntament amb Stop Maremortum i Edu Xarxa. Un dels objectius d’aquest material és facilitar el debat i l’anàlisi acurada sobre les causes darrere el fet migratori i la vulneració de drets humans que pateixen les persones migrants. En un context com l’actual es fa molt necessari cercar i elaborar eines per tal de reflexionar sobre les migracions i el refugi des d’una perspectiva transformadora i antiracista, així com per combatre els discursos d’odi i la xenofòbia. Amb un enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH), pretenem promoure el pensament crític, la interseccionalitat i la construcció d’alternatives.
En què consisteix el cicle de formacions?
El cicle de formacions per a futures formadores d’Entre[terres] cerca capacitar a les persones interessades a entrar a la borsa i a realitzar tallers a centres educatius i espais no formals de manera voluntària. Diverses expertes impartiran múltiples sessions sobre migracions, antiracisme i facilitació de grups. Enguany, el cicle es durà a terme el 14,15, 21 i 22 d’abril a Lafede.cat. Les temàtiques a tractar i les ponents seran concretament les següents:
Programa
Divendres 14 d’abril (18:30-20:30)
– Presentació de la borsa Entre[terres]: per activistes d’Entre[Terres]
– Processos de racialització i racisme: per Kaire Ba Dejuan (SOS Racisme) i Alaaddine Azzouzi (Periodista a VilaWeb)
Dissabte 15 d’abril (10:00-17:00)*
*Dinar inclòs
– Guia Entre[terres] i com utilitzar-la: per activistes d’Entre[Terres]
– L’estat actual de les migracions a la Mediterrània: per Lorenzo Gabrielli (GRITIM-UPF)
– Asil i refugi. Definicions de persona refugiada i motius de persecució: per Aleksandra Semeriak (Fons Català de Cooperació al Desenvolupament)
– Migracions i gènere: per Ana Ruiz (membre de l’Associació amb Cura)
– Migracions i clima: per Maite Ramos, membre de la CCAR
Divendres 21 d’abril (17:30-20:30)
– Racisme institucional a les escoles: per Zenia Hellgren (membre de GRITIM-UPF)
– Rol de formadores, metodologies participatives i facilitació de grups: per Clara Giberga, facilitadora i formadora en feminismes i DDHH
Dissabte 22 d’abril (10:00-17:00)*
*Dinar inclòs
– Tallers pràctics.
T’animes a participar-hi?
Per formar part de la borsa de voluntàries d’Entre[terres], és imprescindible que realitzis aquesta formació. Un cop l’hagis dut a terme, ja pots passar a formar part del grup! Omple el formulari i nosaltres et farem arribar més informació sobre les sessions. Afanya’t, tens fins al 13 d’abril per inscriure’t!
Busquem persones amb:
– Experiència i/o coneixement de l’àmbit associatiu
– Experiència en dinamització de grups
– Bon nivell de català o castellà
– Habilitats socials i comunicatives
– Experiència en educació no formal
– Ganes i il·lusió per treballar en migracions amb perspectiva transformadora
I es valorarà:
– Formació en l’àmbit social
– Participació associativa i en moviments socials a nivell personal
– Coneixement en migracions, refugi, antiracisme i ecologisme.
Dies: 14,15,21 i 22 d’abril
Lloc: La Fede.cat (C/ Tàpies, 1, Bcn)
Inscripcions a través del formulari.
Per qualsevol dubte pots escriure’ns a global@scicat.org.