Cinc conclusions del fòrum anual de periodistes d’investigació al món àrab

Cinc conclusions del fòrum anual de periodistes d’investigació al món àrab

Núria Vilà 28/01/2016

El passat desembre vaig tenir l’oportunitat de participar en unes conferències de tres dies a Amman (Jordània) emmarcades en el vuitè fòrum anual de periodistes àrabs d’investigació. Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) és un col·lectiu líder a la regió a l’hora d’entrenar a periodistes àrabs en l’àmbit de la investigació des del 2005.

Sota el títol ‘Arab Media: Surviving Under Censorship’, més de 250 periodistes de Síria, Iraq, Egipte, Iemen, Palestina, Jordània, Tunísia i Bahrein es trobaven per intercanviar visions sobre la seva feina i entrenar-se per a elaborar reportatges en zones de conflicte.

D’aquesta experiència tan enriquidora, que em va permetre conèixer de primera mà a aquests periodistes i la feina que fan amb gran professionalitat, en vaig extreure una sèrie de conclusions que voldria no oblidar:

-L’audiència busca solucions a les qüestions que tracten els reportatges; no només problemes. Tony Stark, productor de documentals per la BBC, explicava en una de les conferències que estudi fet recentment per la cadena britànica concloïa que el 64% de l’audiència menor de 35 anys buscava notícies que oferissin solucions als problemes.

-Enfocar el reportatge buscant que es produeixin canvis concrets. En comptes de limitar-se a explicar notícies des d’una perspectiva distant de la realitat, si es llegeixen els reportatges que ARIJ ha esponsoritzat es pot veure com en tots ells l’enfocament està buscant un canvi concret: que un determinat sector (Governs o organitzacions, per exemple) se sentin interpel·lats i es vegin forçats a intentar canviar la situació injusta que denuncia el reportatge.

-Involucrar-se en el tema que tracta el periodista: ser un actor actiu més de la qüestió. donar-li seguiment i involucrar-me com a periodista amb la societat civil per buscar que es produeixi un canvi en el problema.

-Comprovar la informació de forma jurídica. Alguns dels periodistes que venien d’Egipte explicaven que cada vegada més es fa imprescindible assessorar-se amb advocats especialitzat en mitjans de comunicació sobre si la informació que es publicarà pot ser penalitzada jurídicament. Per evitar acabar a la presó, especialment a Egipte on moltíssims periodistes estan entre reixes, és important que els reporters puguin justificar el que han escrit, que s’adeqüi a la realitat i que per tant el govern no pugui negar la informació que es publica.

-Cooperació; quan es treballa conjuntament, unint forces entre periodistes, s’arriba més lluny, es dóna més visibilitat a les notícies i es protegeix la seguretat dels periodistes.

Aquest últim punt és un dels objectius d’aquest fòrum anual. Conèixer a altres periodistes, aprendre sobre qüestions de seguretat física i virtual (internet) i, en definitiva, donar-se suport els uns als altres a l’hora de fer reportatges en situacions d’inestabilitat.