Comencem la temporada de camps de voluntariat!

Comencem la temporada de camps de voluntariat!

Vols treballar en equip per construir la pau? Vols viure una experiència de voluntariat internacional aprenent d’altres cultures? Vols col·laborar en un projecte voluntari amb l’acció comuna de la població local i d’un grup d’internacionals? Fes un camp de voluntariat!

Des de fa més de 30 anys, el Servei Civil Internacional de Catalunya ha organitzat més de 400 camps de voluntariat (o camps de treball) a Catalunya i ha emplaçat més de 5000 voluntàries arreu del món.

Com cada any, quan arriba aquesta data, comença la temporada per inscriure’s als camps de voluntariat. Tot i que es pot inscriure’s durant tot l’any, a partir d’ara és quan més places disponibles hi ha!
 

Què és un camp de voluntariat?
Un camp de voluntariat, o camp de treball, és un projecte de feina comunitària dut a terme per un grup d'entre 5 i 24 voluntaris i voluntàries de diferents nacionalitats durant un període entre 1 i 3 setmanes.

El treball del projecte té a veure amb valors com la solidaritat, el medi ambient, la justícia social o la pau i es col·labora entre 20 i 40 hores a la setmana. Durant el temps lliure es pot descansar, realitzar tallers o descobrir l'entorn, depenent del projecte i de la iniciativa del grup que el conforma.

El camp de voluntariat manté la diversitat cultural més gran que sigui possible, cert equilibri de gènere i està oberta a tothom a partir de 18 anys, per tal d'aprendre, construir, transformar i enriquir-se.

La vida en comunitat i el contacte amb la població local són aspectes claus dels camps de voluntariat que permeten reduir distàncies entre diferents sectors de la població, compartir experiències i comprendre diferents estils de vida, hàbits i mentalitats. Permeten conèixer altres cultures, treballar la solidaritat i aprendre la convivència entre persones de diferents nacionalitats. Són, en definitiva, una eina per a la construcció de la pau mitjançant la convivència intercultural, el treball i l’aprenentatge conjunt. L’objectiu és col•laborar en el desenvolupament d’un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa –ecologia, art i cultura, infància, recuperació històrica, construcció de pau…–, amb l’acció comuna de la població local i d’un grup d’internacionals.

És però un procés que comença amb un seminari de formació als Països Catalans, continua amb la participació al camp de treball internacional i acaba amb una trobada d’avaluació i convivència a la tornada, en que totes les fases són iguals d'importants.
 


No podràs canviar el món tu sol, però si en tens ganes pots fer moltíssimes coses per millorar-lo!

Com inscriure’s
Ho pots fer tot telemàticament! A la nostra web trobaràs tota la informació, el cercador de camps per consultar els camps disponibles, les condicions d’inscripció, els passos a seguir i consells útils, entre d’altres.
 
Fem xerrades d’informació sobre camps de voluntariat molt sovint i a diferents parts del territori. Consulta l’agenda per veure quan és la propera! (anirem repetint xerrades fins a l’estiu)
Fragment del diari de la Judit Batlló, voluntària a un camp a Holanda durant l'estiu'12