L’SCI Catalunya ha assistit a la conferència final del Youth Green Deal, un projecte que fomenta l’Eco-voluntariat per lluitar contra les vulneracions mediambientals
El passat 15 i 16 de juny l’SCI Catalunya va ser a Hammamet (Tunísia) participant en la conferència final del Youth Green Deal. Aquest ha estat un projecte que s’ha dut a terme durant dos anys amb diversos partners de l’àrea Euro-Mediterrània, concretament de Tunísia, Jordània, Palestina, Marroc, Itàlia i Bèlgica. L’objectiu del projecte ha estat el de posar en comú l’experiència de les branques i partners de l’SCI per millorar i promoure els camps de treball mediambientals com a mitjà de mitigació del canvi climàtic i regeneració de la biodiversitat. Conjuntament, s’ha desenvolupat un model de voluntariat ecològic que servirà d’inspiració a altres organitzacions.
La trobada a Tunísia es va dividir en dues jornades. La primera va estar principalment dedicada a la preparació de la conferència final. Per fer-ho, es van crear diversos grups de treball a través dels quals es van organitzar les sessions i les respectives temàtiques a tractar, es van escollir a les persones que exposarien la seva experiència en els eco-camps i es va dur a terme un repàs de tots els aspectes logístics rellevants. A més, es van crear diversos espais de coneixença entre les participants i organitzacions que han estat formant part del projecte.
La segona jornada va consistir en la conferència final, on van assistir més de cinquanta persones d’arreu de la Mediterrània. Es van organitzar diverses taules rodones amb activistes i voluntàries del Nord i Sud Global, membres d’iniciatives populars de base la Mediterrània i representants institucionals. En aquestes, es va debatre sobre el paper de la joventut a l’hora de mitigar el canvi climàtic, el rol del voluntariat com a resposta als reptes local-globals i els conceptes de resistència i eco-resistència, entre d’altres. També, es va fer una presentació sobre l’informe d’impacte del projecte, el qual ha proporcionat a les organitzacions i sòcies eines per comprendre, avaluar i millorar la formació i les pràctiques sobre el terreny.
Per últim, es van organitzar diverses presentacions dels programes dels camps de treball i de les experiències i aprenentatges d’algunes de les participants. Aquestes són algunes de les conclusions a les quals es va arribar al final de la jornada:
– L’eco-voluntariat és un nou model de voluntariat que sota la idea de sostenibilitat serveix per reunir, debatre i trobar sinergies holístiques per fer front als reptes climàtics globals mitjançant l’acció local.
– La capacitat d’acció i els recursos de la joventut a l’hora de fer front al canvi climàtic són profundament desiguals entre el Nord i el Sud Global.
– Existeix una clara disparitat d’efectes climàtics entre el Nord i el Sud Global. L’eco-resistència i els camps de treball són un clar instrument per mitigar aquests efectes desiguals i crear ponts entre les dues ribes de la Mediterrània.
Podeu llegir l’experiència de la Mar Gonzàlez en un eco-camp a Palestina.