Conflictologia 2020: La Covid i altres pandèmies del sistema [Online]

Conflictologia 2020: La Covid i altres pandèmies del sistema [Online]

La XIVena edició del Curs de Conflictologia ‘La Covid i altres pandèmies del sistema, analitzant les múltiples dimensions d’una crisi global’, tindrà lloc online els dies 9, 10, 15, 17 i 18 de desembre

POTS ASSISTIR A SESSIONS INDIVIDUALS

Deu anys després de la crisi financera global del 2008, i un segle després de la pandèmia de la “grip espanyola”, aquest any 2020 ens hem trobat amb una pandèmia global que no només ha causat milions de morts i afectats arreu del món, sinó que ha aturat i sacsejat la majoria d’economies. Com a conseqüència d’això, han incrementat els nivells de desigualtat socioeconòmica, l’atur i la precarietat, i s’han agreujat la crisi de cures i les diferents violències i discriminacions a les quals s’enfronta diàriament bona part de la població.

Ja sigui si parlem de diferents crisis, o de les múltiples dimensions d’una crisi global, el cert és que rere els impactes de la Covid-19 trobem “altres pandèmies” interdependents que s’hi relacionen d’alguna manera, i que posen en escac el benestar de la població mundial. Entre les amenaces també hi trobem l’augment del control social i les derives autoritàries que s’han posat en marxa en els últims temps, i que s’han agreujat amb l’arribada de la Covid-19.

En un moment d’intoxicació informativa elevada, tant al voltant del virus com de les diferents realitats socials que esmentàvem, amb aquest curs de conflictologia pretenem aportar elements que ens permetin identificar les diferents dimensions d’aquesta crisi global, veure com es relacionen entre sí, i mirar de dibuixar les diferents tendències que les impulsen per entreveure cap on aniran i com combatre-les. Per a fer-ho comptarem amb unes ponents de luxe i un programa molt complet, que podeu consultar aquí a sota.

Informació pràctica
Dates: 9, 10, 15, 17 i 18 de desembre (total 10 sessions, 2 per dia)
Plataforma online: Zoom
Horari sessions: de 16:30h a 18:30h i de 18:30h a 20:30h
Preu: aportació voluntària
Inscripcions i pagament ***: a través d’aquest formulari

* Per obtenir el certificat del curs cal assistir a un 80% de les sessions
*** Les places són limitades. Afanya’t i inscriu-te al més aviat possible!
**** Si no pots assistir a alguna de les sessions, te’n farem arribar el vídeo!

Programa complet

Dimecres 9 de desembre

16:30h – 18:30h
Sessió 1: Efectes de la crisi des d’una perspectiva multidimensional
Amb Laia Jubany, membre del Seminari Taifa i del comitè de redacció de Catarsi
Una mirada panoràmica a algunes de les diferents dimensions d’una crisi global que la Covid19 ha posat sobre la taula: impactes en la salut pública global, l’economia, les relacions internacionals, el sistema productiu i el món del treball, l’emergència climàtica, l’ecosistema comunicatiu, o l’estat de drets i llibertats, entre d’altres.

18:30 – 20:30h
Sessió 2: Comprendre el capitalisme per comprendre la crisi actual
Amb Francisco Navarro, membre del seminari Taifa i professor de la UAB
Les causes de la crisi econòmica actual i de les seves conseqüències no radiquen en un element extern com és la crisi sanitària de la COVID. Per a comprendre aquesta afirmació, és necessari una anàlisi dels elements intrínsecs a la lògica de la societat capitalista en la qual vivim.

Dijous 10 de desembre

16:30h – 18:30h
Sessió 3: COVID-19, salut i la gestió de la incertesa
Amb Mario Fontán Vela, MIR de Medicina Preventiva i Salut Pública
Un anàlisis sobre l’impacte de la pandèmia sobre la salut més enllà del sistema sanitari i els discursos construïts al voltant de les mesures de salut pública.

18:30 – 20:30h
Sessió 4: La mercantilització de les nostres vides
Amb Eulàlia Reguant, Llicenciada en matemàtiques i consultora en incidència política
Els serveis públics garanteixen drets fonamentals com l’educació, la salut o la protecció social. Per això quan privatitzen serveis públics, els converteixen en una mercaderia al servei del capital i venen part de les nostres vides. Amb la crisi sistèmica aguditzada per la pandèmia hem vist els efectes d’aquestes polítiques i com poden aprofundir-ho més, però també hem vist respostes, propostes i alternatives.

Dimarts 15 de desembre

16:30h – 18:30h
Sessió 5: Més enllà de crisi de salut pública: COVID-19, gènere i crisi de les cures
Amb Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC
En aquesta sessió analitzarem alguns dels impactes de gènere de la Crisi de la Covid-19 i, més concretament, quin impacte té en el que des del feminisme anomenem la crisi de les cures.

18:30 – 20:30h
Sessió 6: Pandèmia o col·lapse ecosocial? Entre el decreixement i l’ecofeixisme
Amb Adrián Almazán Gómez, professor de filosofia a la Universidat de Deusto i membre d’Ecologistes en Acció
La pandèmia de la COVID19 s’ha d’interpretar com un episodi del col·lapse ecosocial que estem vivint. Això ens enfronta a una disjuntiva: treballar per construir horitzons de decreixement igualitari o ser testimonis de respostes ecofeixistes

Dijous 17 de desembre

16:30h – 18:30h
Sessió 7: Treballar amb/després de la COVID-19
Amb Àngel Ferrero, periodista, col·laborador de Público, El Salto etc
La pandèmia ha trasbalsat el món del treball: sectors sencers han aturat la seva activitat mentre d’altres, com les plataformes digitals, creixien, i el teletreball, amb els seus problemes de conciliació, s’ha convertit en una realitat per a molts empleats.

18:30 – 20:30h
Sessió 8: Representacions i imaginaris discriminatoris en temps de pandèmies
Amb Cheikh Drame, membre de SOS Racisme
La pandèmia ha visibilitzat i agreujat les representacions i imaginaris discriminatoris actuals, que beuen del passat històric colonial. Cartografiem aquelles correlacions i dinàmiques socials que tenen un fonament discriminatori i/o racista i identifiquem i interpretem les representacions estructurals discriminatòries i/o racistes.

Divendres 18 de desembre

16:30h – 18:30h
Sessió 9: Crisi democràtica i temptacions autoritàries
Amb Clara Serra, professora de Filosofia, escriptora i feminista
L’arribada de la ultradreta al nostre país, la polarització social i l’auge de les lògiques identitàries ja anaven posant sobre la taula la necessitat de reflexionar sobre una certa crisi democràtica. L’actual estat d’excepció pot contribuir a normalitzar certes temptacions autoritàries que en temps de pandèmia troben una recepció més gran i que són un mar de fons en la nostra època.

18:30 – 20:30h
Sessió 10: Taula rodona | Respostes des de baix [OBERTA]
Debatrem amb membres de diversos col·lectius com han donat resposta a problemes i situacions derivades de la Covid19.
Amb la participació de:
Xantal Gabarró, El Col•lectiu
Nazario Torres, Sindicat de Barri i Comitè Revolucionari d’Aliments del Poblesec
Papalaye Seck, Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona
Joana Bregolat, Acció Ecofeminista

Moderada per Laia Soldevila, periodista de Crític

Per assistir-hi és imprescindible que t’inscriguis al formulari de la Taula Rodona. (Si ja estàs inscrita al curs no és necessari).