Al curs de conflictologia en línia, que constarà de 6 sessions a Zoom entre el 4 i el 5 de novembre, parlarem del dret a la llibertat d’expressió i de premsa, amb un enfocament sobre el rol de les periodistes en països de la Mediterrània, especialment a la regió MENA
La llibertat d’expressió i el dret a la informació són indispensables, i les periodistes tenen un rol fonamental en garantir aquests drets per a la resta de la ciutadania. Durant els darrers anys, les professionals del periodisme han vist limitat l’exercici de la seva feina en diversos països de la Mediterrània a causa de la pressió exercida pels governs, que han intentat aplicar una censura cada vegada més gran sobre les seves activitats.
L’Institut Internacional de Premsa (IPI), en col·laboració amb Al Jazeera Media Network, l’Institut Internacional de Seguretat de Notícies (INSI) i l’Africa Media Initiative (AMI), està liderant un esforç global per promoure una cultura de seguretat a la indústria dels mitjans, tant augmentant la conscienciació de les persones professionals del periodisme sobre els estàndards internacionals en aquesta àrea, com fomentant millors pràctiques per protegir el personal dels mitjans de comunicació mentre duen a terme tasques perilloses o treballen en entorns hostils.
Avui dia, la regió MENA (l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica) continua sent la regió del món on la llibertat de premsa està més amenaçada. De fet, segons l’Índex Mundial de Llibertat de Premsa 2022 de Reporters Sense Fronteres (RSF), cap país de la regió MENA aconsegueix ni tan sols una puntuació “satisfactòria”. Per poder tenir una visió més clara del que està passant a la Mediterrània i especialment a la regió MENA, ens trobarem al curs de Conflictologia en línia amb persones expertes en la temàtica que ens explicaran quines amenaces hi ha sobre el dret a la informació i la llibertat de premsa a Catalunya, Palestina, el Sàhara Occidental, el Líban i Jordània.
Informació pràctica
Dates: 4 i 5 de novembre del 2023
Lloc: En línia (ZOOM)
Horari: de 10:00 a 14:00 h i de 15:30 a 17:00 h
Preu: gratuït
Inscripcions a través d’aquest formulari.
Programa
Dissabte 4 de novembre
10:00-10:15 h
Benvinguda: presentació de l’SCI Catalunya i el Cicle de Conflictologia.
10:15-12:00 h
La llibertat de premsa a Catalunya
La llibertat de premsa és un dret fonamental per a qualsevol democràcia: és una condició necessària per garantir el dret a la informació de la ciutadania. En un moment com l’actual, és més necessari que mai continuar reivindicant des del periodisme la necessitat de garantir el dret a la informació i el dret a la llibertat de premsa a Catalunya. A la sessió ens fixarem en quines són les principals amenaces a la llibertat de premsa en l’actualitat, que en els darreres anys hem anat constatant i analitzant a través de l’eina del Mapa de la Censura, impulsada per Mèdia.cat (l’Observatori Crític de Mitjans) i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que, des de l’any 2015, recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana. En aquest sentit, després d’uns anys marcats per més mobilitzacions al carrer (2019 i 2021), en què es van disparar les agressions físiques i altres inicidents de cossos policials contra periodistes a l’hora de poder fer la seva feina, en els darrers anys, han crescut les amenaces, intimidacions i obstaculitzacions, així com les pressions de diferents tipus. En un context com el que vivim, també han crescut altres tipus de traves contra la llibertat de premsa, com ho són les pressions per la via judicial, com els SLAPPS (litigis estratègics contra la participació pública) o la llei mordassa, a més de noves amenaces específiques del medi digital, com el ciberassetjament, a més de la precarietat, que castiga el sector periodístic, que també té conseqüències pel dret a la informació.
A càrrec de Carme Verdoy, coordinadora i editora de Mèdia.cat, l’Observatori Crític de Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Idioma: català.
12:15-14:00 h
Periodistes palestins al punt de mira dels colons i l’ocupació israeliana.
Durant la sessió es donarà una idea general de les agressions contra periodistes a Palestina, la situació a Cisjordània i la recent agressió a Gaza (on s’hi va produir l’assassinat de 18 periodistes). A més, el ponent explicarà la seva experiència personal en el camp del periodisme i, especialment, en la resistència popular i en la campanya de Fazaa.
A càrrec de Mohamad Zwahra, periodista i activista palestí del poble de Al-Masrara, al sud de Bethlehem. És també membre de la junta directiva del Popular Resistance Coordination Committee i de AL-shmoh Cultural Center. Ha treballat per documentar els atacs dels colons israelians contra els agricultors palestins, especialment durant la temporada de la collita de l’olivera, i els esdeveniments de resistència popular durant 13 anys. Una sèrie d’exposicions fotogràfiques i pel·lícules dirigides per ell s’han mostrat a França, Gran Bretanya i Itàlia.
Idioma: anglès.
DINAR
15:30-17:00 h
La muntanya russa de la llibertat de premsa a Tunísia.
La sessió posarà al dia de la situació de la llibertat de premsa a Tunísia des del 2011 fins ara i presentarà els diferents actors i qüestions implicades connectades amb les polítiques globals.
A càrrec de Malek Lakhal, investigador i periodista tunisià. La seva recerca se centra en la ciutadania, els moviments socials, les organitzacions de la societat civil i el feminisme.
Idioma: anglès.
Diumenge 5 de novembre
10:00-12:00 h
Accés a la informació i canals alternatius de comunicació a Jordània.
Durant la sessió hi haurà una part introductòria sobre la importància de la terminologia per les periodistes. Després es parlarà de la dificultat d’accés a la informació en alguns països de la regió MENA i dels canals alternatius de comunicació que hi ha a Jordània.
A càrrec de Yara Harake, activista libanesa i defensora dels drets humans, i Mohammad Shamma, periodista jordà especialista en drets humans, corresponsal de Reporters Sense Fronteres (RSF) a Jordània i director editorial d’un programa regional a Jordània, Palestina, Iraq i Líban.
Idioma: anglès.
12:15-14:00 h
La protecció internacional i legal dels periodistes durant la cobertura de guerres.
Durant la sessió es parlarà de les principals resolucions i la llei relativa a la protecció dels periodistes durant la seva cobertura en zones de guerra. També es donaran exemples dels processos legals que s’utilitzen al Líban i a Palestina per pressionar periodistes, com ara el cas de l’assassinat d’Issam Abdallah i l’atac a altres periodistes al sud del Líban. Per acabar, es posarà el focus en els principals reptes que tenen les persones que es dediquen al periodisme a la regió MENA en relació amb l’accés a la informació i el que estan fent com APS (alternative press syndicate) en aquest assumpte, especialment respecte a la llei de mitjans de comunicació.
A càrrec d’Elissar Koubeissi, membre del comitè del sindicat de premsa alternativa al Líban i productor de televisió.
Idioma: anglès.
DINAR
15:30-17:00 h
Dificultats i reptes per trencar amb el silenci mediàtic al Sàhara Occidental.
Les ponents parlaran de les dificultats i reptes que afronten diàriament els mitjans de comunicació i les persones periodistes als campaments i territoris ocupats del Sàhara Occidental.
A càrrec de Huda Bugana, periodista a TV RASD en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, i Hafed Jatri, periodista de la Ràdio Nacional Sahrauí en els campaments de persones refugiades saharauis.
Idioma: castellà.
Inscripcions a través del formulari i dubtes a voluntariat@scicat.org.