El curs de Conflictologia ‘La construcció, reproducció i expansió del racisme’, coorganitzat amb el GRITIM de la UPF, tindrà lloc els dimarts i dijous del 16 de novembre al 16 de desembre a Barcelona
Existeixen les races? La ‘raça’ com a categoria biològica no té cap sentit ni fonament, com ja ha explicat la ciència fa temps. Tot i això, la classificació racial de les poblacions del planeta ha servit durant segles per justificar la colonització, l’esclavitud, l’extermini, la violència i l’explotació humana i de recursos. La raça com a fet social, com a dispositiu de jerarquització humana, no és quelcom del que puguem deslliurar-nos no anomenant-ho, perquè de totes maneres juga un paper crucial en l’organització social i política.
Fa anys que des dels marges de l’acadèmia i des de multitud d’organitzacions i col·lectius de la societat civil s’ha començat un procés d’anàlisi i deconstrucció dels mecanismes legals, polítics, econòmics i socials de la categorització racial. Tot això és representatiu d’uns processos polítics i econòmics lligats a les relacions de poder, i és absolutament necessari abordar-los per a combatre des dels fonaments la deriva feixista i xenòfoba de les societats europees.
Amb aquest curs podrem escoltar les veus que emergeixen d’alguns dels citats col·lectius i acadèmics, conèixer la seves anàlisis, lluites i propostes, per tal de deconstruir els processos de racialització i alterització. Reflexionar sobre aquests fenòmens és necessari per a desentranyar el racisme institucional i interioritzat a causa de la socialització que hem rebut a les societats europees, i per a començar així un llarg procés de qüestionament i transformació social i polític, tant a escala individual com col·lectiva. Aquest curs suposarà la XVena edició dels Cursos de Conflictologia de l’SCI, i en aquest cas estarà coorganitzat amb el GRITIM de la UPF. Comptarem amb unes ponents de luxe i un programa molt complet per abordar-ho, que podeu consultar aquí a sota.
Informació pràctica
Dates: 16, 18, 23, 25 i 30 de novembre i 2, 9, 14 i 16 de desembre
Lloc: La Vaqueria de l’SCI (C/ del Carme, 95, Bcn)
Horari: de 18:30 a 20h
Preu: per a no sòcies 20€ retornables*
Inscripcions a través d’aquest formulari i pagament a través d’aquesta pàgina. Pots venir a sessions individuals.
* Es retornarà l’import complet del curs amb l’assistència al 80% de les sessions. Gratuït per sòcies.
** Per obtenir el certificat del Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya cal assistir a un 80% de les sessions.
Programa complet
Dimarts 16 de novembre
L’espectacle fronterer: semiòtica de la construcció de ‘l’altre’
Amb Lorenzo Gabrielli, investigador del GRITIM-UPF
Analitzarem com les narratives que s’utilitzen per explicar els fenòmens migratoris reforcen i reactualitzen la figura de ‘l’altre’ i construeixen un ‘nosaltres’ excloent.
Dijous 18 de novembre
Les races no existeixen, però continuen fent estralls
Amb Florencia González Brizuela, Doctora en Dret i Polítiques
Dimarts 23 de novembre
El debat pendent sobre la raça a Espanya
Amb Teresa Habimana Jordana, investigadora a la UAB-INMIX
Ens aproximarem al concepte de ‘raça’ a partir d’una contextualització històrica i social de l’ús d’aquest terme a l’Estat espanyol. Analitzarem quines implicacions ha tingut aquesta categoria en els processos de racialització, centrant-nos especialment en la comunitat afro-descendent espanyola, des de una perspectiva interseccional.
Dijous 25 de novembre
17 h
Racialització i colonialitat sobre ‘l’altre’ musulmà
Amb Salma Amazian, investigadora de l’Institut de Migracions de la Universitat de Granada
Analitzarem la islamofòbia d’estat i el seu pes en la racialització de les persones musulmanes a Espanya.
Dimarts 30 de novembre
Història de l’antigitanisme
Amb Pedro Casermeiro del col·lectiu Rromani Siklovne
Farem una aproximació històrica a la racialització del poble gitano a través de polítiques i narratives al llarg de sis segles. A més, analitzarem com aquest procés configura avui la categoria de ‘gitano’.
Dijous 2 de desembre
Polítiques migratòries com a mecanisme de criminalització i racialització
Amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona
Aprendrem sobre els mecanismes de la política migratòria, de control de fronteres i d’estrangeria com a elements claus de la criminalització de la població immigrant i com a instruments de racialització i alterització.
Dijous 9 de desembre
Entendre les desigualtats des d’una mirada interseccional
Amb Zenia Hellgren, sociòloga i investigadora al GRITIM-UPF
En aquesta sessió abordarem les discriminacions i la desigualtat des d’una perspectiva interseccional, amb èmfasi en la racialització, el gènere i la classe social. Debatrem qüestions com ara: una persona racialitzada, però rica també pateix discriminació? Com saber si et discriminen per ser dona, pobra o per pertànyer a un grup minoritzat?
Dimarts 14 de desembre
La Intel·ligència Artificial (IA) com a mecanisme de racialització
Amb Paula Guerra, investigadora sobre Racisme i intel·ligència artificial i comunicadora social
Vivim en una era en què la Intel·ligència Artificial (IA) condiciona gran part de la nostra vida: des de la vigilància automatitzada i massiva de la ciutadania, els sistemes predictius de comportament i la presa automatitzada de decisions. Al contrari del que se’ns ha volgut vendre, la IA no és neutral. Conté biaixos racials, de classe i de gènere que repliquen les desigualtats ja existents.
Dijous 16 de desembre
17 – 18:30h
Lloc: Espai jove la Fontana
Debat sobre “No es un país para negras”
Amb Silvia Albert Sopale, directora i activista feminista antirracista
Si voleu saber com hauria estat la vostra vida si haguéssiu estat una dona negra, pregunteu-li a l’autora d’aquesta peça. Ella va créixer en un país de blancs i ara revisa, des de la seva negritud, l’imaginari de tota una generació.
18:30 – 20h [EN OBERT]
Taula Rodona: Noves narratives i estratègies de lluita
Amb Nalli Rodríguez Guillén, Educadore Social a l’Associació ACATHI; Basha Changuerra, activista afrofeminista; Enerida Isuf, activista gitana; i Iki Yos Piña Narváez, artista, performer i investigadorx activista antirracista.
Modera: Lorenzo Gabrielli, investigador del GRITIM-UPF.
Per assistir-hi és imprescindible que t’inscriguis al formulari de la Taula Rodona (Si ja estàs inscrita al curs no és necessari).