Per Marta Barella Alonso, coordinadora del camp de treball al Mas La Sala
Aquest estiu el SCI- Cat em va donar l’oportunitat de participar en un projecte de permacultura i coordinar un workcamp amb persones d’arreu del món. Era el primer any que es va realitzar un workcamp amb aquesta organització. Quan vaig conèixer el projecte em vaig posar ràpidament en contacte amb elles i juntes vam plantejar unes dinàmiques i activitats relacionades amb temes com ara el voluntariat, el feminisme i l’ecologia, tres temes que van estar molt presents durant les dues setmanes que va durar el projecte.
Pel que fa als voluntaris es tractava d’un grup força jove que reunia persones de República Txeca, Itàlia, Mèxic i Sèrbia. Durant aquests 15 dies vaig poder observar l’evolució i transformació que el grup duia a terme. Sempre havia sigut voluntària, però aquest cop en coordinar veia el procés des d’una altra perspectiva i amb més responsabilitats que anteriorment. Per a mi coordinar un workcamp significa connectar i unir els actes i esforços que fa un grup de persones, és a dir vaig entendre que el paper de “team-leader” és un factor clau dins el projecte per connectar voluntaris i organització. Haig de dir que coordinar no és feina fàcil però al mateix temps és molt gratificant. La meva actitud, el positivisme, la música amb la qual ens despertàvem cada dia i fins i tot el que menjàvem… Eren factors que influïen moltíssim en el dia a dia.
Pel que fa a la feina es tractava de la bioconstrucció d’una basa dins el Mas la Sala on organitzadament vàrem recollir materials al bosc, vam construir un mur amb rodes i pedres, vam filtrar terra que utilitzariem més tard per produir una barreja amb sorra i aigua per tal de cobrir aquest mur. També vàrem fer tasques com ara la construcció de cases per a ocells, traçat d’alls i recol·lecta de llavors.
Van ser dues setmanes molt especials per a mi, ja que no només vaig aprendre moltíssim sobre la coordinació d’un grup, sinó que també sobre la permacultura.