Crònica del Curs de Conflictologia: feixisme i extrema dreta al món

Crònica del Curs de Conflictologia: feixisme i extrema dreta al món

Al Curs de Conflictologia d’enguany s’ha parlat sobre la situació de l’extrema dreta a Catalunya, l’auge dels extremismes violents al món i el seu impacte en les nostres societats i de les respostes antifeixistes des del feminisme i l’antiracisme, entre d’altres. Al voltant de trenta persones han completat el curs, que ha tingut lloc online els dies 13, 15, 20, 22 i 23 d’octubre i que per primera vegada ha estat organitzat conjuntament des de l’SCI amb la Coordinadora d’ONG’s i altres Moviments Socials de Lleida.

El cicle ha consistit en 9 xerrades i una taula rodona. Per començar, Pamela Urrutia, investigadora de l’Escola Cultura de Pau, ha introduït els conceptes de pau positiva i negativa i ha explicat les múltiples definicions de la paraula conflicte i violència. En la segona sessió, Urrutia ha fet una radiografia de l’estat i la distribució geogràfica dels conflictes armats l’any 2019, de les causes més importants per les quals es produeixen i del paper de les dones en aquests conflictes. Pel que fa a la sessió dedicada a l’estat del Feixisme a Catalunya, el fotoperiodista Jordi Borràs ha parlat dels orígens de l’extrema dreta i dels pilars ideològics que la sostenen. Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, ha conduït la sessió sobre l’auge dels extremismes violents al món en què ha parlat de com sorgeixen, de quins tipus n’hi ha i quins són els reptes que plantegen.

Un cop s’han assentat les bases teòriques sobre l’extrema dreta, s’ha passat a parlar sobre les respostes antifeixistes que s’hi dónen des del feminisme i l’antiracismePastora Filigrana, advocada i defensora de DDHH, ha assenyalat que per fer front a la retòrica feixista i neoliberal és primordial l’acció col·lectiva de moviments i comunitat i que per això són tan importants els feminismes i els moviments antiracistes. En la sisena sessió del cicle, la periodista i doctora en antropologia Núria Alabao ha parlat sobre postfeixisme, la sortida neoliberal a les crisis i de com aquest discurs afecta directament als drets de les dones. En la següent sessió, Özgür Güneş Öztürk, treballadora en ciències socials, ha posat el focus en l’auge de l’autoritarisme a Turquia i les seves implicacions en la política nacional i internacional. Seguidament, Sònia Andolz, professora de Política Internacional, Seguretat i Anàlisi de conflictes, ha explicat els conceptes de seguretat i securització i com els estats els utilitzen a favor dels seus interessos en segons quines crisis. En l’última sessió, l’advocada Esther Sancho ha parlat sobre els delictes d’odi des de la perspectiva dels drets humans.

Per tancar el cicle de Conflictologia, s’ha organitzat una Taula Rodona per intercanviar idees sobre les accions col·lectives que es poden emprendre davant el feixisme i l’autoritarisme. Ha estat moderada per la periodista Leo Badia i hi han participat Jaume Nouvilles de la Plataforma 8 d’Abril, David Gil de l’Aula municipal de teatre, Maria Huguet del Grup Feminista de Ponent i Iolanda Teixidó del projecte Memòria 2N de l’Ateneu Cooperatiu La Baula.

Si voleu saber més detalls sobre el Cicle de Conflictologia d’enguany, podeu consultar el dossier amb les cròniques de totes les sessions.