[Crònica] Curs de Defensa dels Drets Humans al món àrab

[Crònica] Curs de Defensa dels Drets Humans al món àrab

Aquest 17 i 18 d’abril va tenir lloc el Curs de Defensa dels Drets Humans al món àrab. Hi varen participar ponents de Palestina, el Líban, i Egipte.

Durant aquests dos dies, es varen tractar diversos temes relacionats amb els drets humans a països àrabs, com, ara bé, la situació actual a Palestina, les dificultats que viuen les dones al Líban o la història recent d’Egipte, i la geopolítica del món àrab. El curs de Drets Humans al món àrab es va coorganitzar amb SUDS i amb la Col·laboració de l’Associació Catalunya-Líban.

Introducció al món àrab
En Ghassan Saliba, president de l’associació Catalunya-Líban, va començar el curs amb una sessió en la qual va introduir diverses qüestions d’importància estratègica, com, ara bé, l’energia o la immigració, explicant com aquestes tenen una gran rellevància en les relacions amb Europa. Això, sense oblidar la qüestió cabdal dels drets humans, tema en el qual es va expressar de manera crítica atès els esdeveniments dels últims mesos a Palestina.

A més a més, en Ghassan va aprofitar per portar a terme una anàlisi geopolítica molt precisa, fixant-se no només en el món àrab, sinó en diversos esdeveniments recents que han capgirat els equilibris de poder a la regió. Acabant, va destacar com, des del seu punt de vista, el món es troba en un punt de transició cap a un sistema internacional multipolar.

Women’s political participation in Lebanon: Challenges and recommendations
Nariman El-Chamaa és activista i periodista de Tripoli, el Líban. La seva exposició va posar llum a la situació de la dona al Líban, i particularment en l’àmbit de la política. El-Chamaa va detallar la història recent al país i com, tot i tenir una situació millor que països veïns, les dones no han tingut el rol que haurien d’haver tingut en la construcció de l’estat i les institucions.

Va destacar, tanmateix, els diferents esculls per la seva participació efectiva, tant en les eleccions com dins les seves comunitats religioses. La qüestió del sistema sectari també va ser un tema de la conversa, on El-Chamaa va afirmar que aquest sistema, basat en una distribució segons pertinença religiosa, perjudica greument tant les dones com els candidats independents. Va finalitzar la seva intervenció donant una llista de recomanacions per millorar l’actual panorama i fer el sistema libanès més just i igualitari per les dones.

Stations in the history of Egypt, the heart of the Arab world in the 20th century
En Mamdouh Habashi és activista i cofundador del Partit Socialista Egipci. La seva conferència va concentrar-se principalment en la història d’Egipte. Va fer un exhaustiu recorregut, detallant els jocs de poder i diferents configuracions que varen existir entre el període de domini otomà i més tard amb l’arribada del colonialisme europeu.

Va explorar, tanmateix, el segle XX a Egipte, des de les diverses revoltes, com la de 1919, contra els poders colonials, fins a arribar a la independència el 1952. Això, seguit d’una anàlisi dels lideratges de Jamal Abd al-Nasser, Anwar al-Sadat i Hosni Mubarak. Amb aquests últims, va explicar anècdotes personals de com es varen viure les protestes en contra del règim i contra el procés de normalització de relacions amb Israel. Arribant al present, va criticar, tanmateix, l’actual règim d’al-Sisi, i va declarar que Egipte encara és referent dins del món àrab.

Taula rodona
El dia 18 va tenir lloc una taula rodona amb els ponents i una persona palestina de l’associació Baladna. En la taula es va poder parlar més sobre la situació a Palestina en els últims mesos, a més d’intercanviar-se idees, opinions i reflexions sobre la causa palestina, l’estat de la democràcia a la regió, i les perspectives de futur.

LLEGEIX AQUÍ LA RELATORIA SENCERA DEL CURS, escrita per l’activista de Midicat Miquel Sistach