Ens formem en migracions, antiracisme i dinamització de grups al Cicle de formacions Entre[terres] 2023

Ens formem en migracions, antiracisme i dinamització de grups al Cicle de formacions Entre[terres] 2023

El cicle ha comptat amb ponents de diferents entitats i institucions que lluiten contra el racisme i estudien les migracions

El Cicle de formacions Entre[terres] ha abordat diverses temàtiques relacionades amb les migracions i l’antiracisme: els processos de racialització, la geopolítica de les migracions a la Mediterrània, les vies legals i segures, les migracions i el gènere, les pràctiques extractivistes de les empreses transnacionals a països del Sud Global, i el racisme estructural a les escoles. A més, s’ha fet difusió sobre la guia educativa Entre[terres] i s’han proporcionat tècniques per a la facilitació i la dinamització de grups.

Durant quatre dies (14, 15, 21 i 22 d’abril del 2023) el cicle de formacions Entre[terres] ha estat un espai d’aprenentatge sobre les migracions, l’antiracisme i la dinamització de grups. Amb aquestes formacions diverses activistes d’arreu de Catalunya han pogut aprofundir els seus coneixements sobre aquestes temàtiques. També, han entrat a formar part del grup local del SCI Entre[terres], a través del qual poden dur a terme tallers sobre migracions i antiracisme en centres educatius i espais d’educació no formal.

El cicle ha comptat amb ponents de diferents entitats i institucions que lluiten contra el racisme i estudien les migracions. Van estrenar el cicle la directora general de Cooperació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (Yoya Alcoceba) i la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d’Igualtat i Feminismes (Eunice Romero). Seguidament, Alaaddine Azzouzi (periodista a Vilaweb i activista antiracista) i Kaire Ba Dejuan (membre de SOS Racisme) van fer la primera formació, sobre processos de racialització i racisme.

La segona jornada va començar amb l’explicació de la guia educativa Entre[terres], duta a terme per activistes del mateix grup. Seguidament, Lorenzo Gabrielli (professor a la Universitat Pompeu Fabra i membre de GRITIM-UPF) va parlar sobre la geopolítica de les migracions a la Mediterrània, destacant la política migratòria europea d’externalització de fronteres i el rol d’agències com Frontex. A la següent ponència, Aleksandra Semeriak (project manager al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament) va explicar les definicions de protecció internacional, protecció subsidiària, asil, refugi, persona migrada, persona refugiada, així com les vies legals i segures. El dia va finalitzar amb les sessions sobre migracions i gènere (a càrrec d’Ana Ruiz, membre d’Associació amb Cura) i migracions i clima (a càrrec de Maite Ramos, membre de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat).

La tercera i la quarta jornada es van centrar en com fer front al racisme als centres educatius i en la dinamització i la facilitació de grups. Per fer-ho, vam comptar amb la participació de Zenia Hellgren (membre de GRITIM-UPF i del projecte REACT), Clara Giberga (activista i facilitadora de grups) i vam simular diversos tallers pràctics a partir de la guia educativa Entre[terres].