Dentrífics naturals, xucrut, menstruació conscient i molt més a la Primavera Verda 2021!

Dentrífics naturals, xucrut, menstruació conscient i molt més a la Primavera Verda 2021!

Les activitats sobre sostenibilitat i consum responsable que ha organitzat Justícia Climàtica han comptat amb una cinquantena de participants

Per Justícia Climàtica

La Primavera Verda 2021 va iniciar amb una taula d’experiències amb Can Pipirimosca per reflexionar sobre la sostenibilitat al voltant de quatre eixos principals: l’alimentació, l’energia, l’aigua i els residus. Entre totes vam compartir les diferents vivències i opinions, concloent la trobada amb reflexions molt xules al voltant del consum responsable, trobant l’equilibri en l’impacte que generem i prenent més consciència sobre l’entorn on vivim, amb les seves dificultats i oportunitats. El camí cap al canvi ha d’anar acompanyat des de la inspiració sense que comporti un sacrifici, s’ha de gaudir i ser conscient! El canvi comença amb la nostra voluntat! Podeu consultar la relatoria gràfica de la sessió feta en directe per Victòria La Boira.

Taller de dentrífics naturals

Cap a la tarda, vàrem retrobar-nos de forma presencial a La Vaqueria amb la Xènia del col·lectiu Zero Waste Barcelona, amb qui vam fer dos tallers encarats a ampliar la nostra mirada davant dues problemàtiques presents en la societat occidental actual: l’enteniment de la sostenibilitat i les nostres pràctiques, i el malbaratament alimentari. Totes dues activitats van ser articulades amb una part teòrica expositiva, encarada a compartir informació, a través del diàleg i el debat, i una segona part més distesa i experimental, on aplicar el treballat de forma manual, a través d’accions que podem fer des de casa: la construcció de planters amb material reciclat i la creació de pots d’aliment fermentat.

Vam recórrer la part fosca d’ambdós àmbits, però també ens vam centrar en la incidència particular, amb l’alternativa que podem oferir, per generar un canvi, sobretot des de dins, des del quotidià, aparentment una acció petita, però de potencial transformador cap al col·lectiu. Alhora, vam compartir molts projectes que estan treballant per a posar-hi remei i/o oferir alternativa o continuïtat a circuits que el capitalisme sosté d’una altra manera o rebutja.

Hem fet xucrut!

Passant de les accions més quotidianes, a la connexió entre el nostre cos i la terra, vam connectar amb la nostra ciclicitat al taller sobre la menstruació amb Orgull premenstrual. Aquest taller va ser dels més llargs, en format virtual, però tot i això el temps ens va passar volant i vam aprendre a reconèixer, sentir i respectar cada fase dels nostres cicles. La Carol d’Orgull Premenstrual va ser una canya! Després de reconèixer cada cicle, vam fer una petita activitat pràctica i també vam compartir els resultats i allò que ens cridava més l’atenció. Va ser sorprenent descobrir el vincle entre l’autorepressió de sentiments en certs moments del cicle amb la repressió que pateixen les dones en la societat patriarcal.

Al segon dissabte vam seguir amb les cures del nostre cos de forma sostenible amb el nostre entorn. Vam engegar el dia amb el taller de dentrífics naturals que la Sofi, d’Ombú, qui ens va fer un recorregut ben complet per tota la varietat de propietats i característiques que es poden trobar en cada una de les plantes que servirien d’ingredients. Totes i cada una de les plantes amb aquestes propietats antiinflamatòries, aromatitzants, antifúngiques, i desinfectants es poden trobar (i de fet van ser collides!) al bosc. Després de quedar fascinades per tots els secrets que guarden el llentiscle, la sàlvia, la farigola, la menta, el romaní i l’esbarzer, ens vam posar a fer els nostres dentrífics. Vam seguir les instruccions de la Sofi i finalment vam poder extreure dos potets, un de dentrífic sec (que pot aguantar per molt temps) i un altre de líquid que ens vam poder endur a casa. Van ser un total de 3 hores durant les que vam poder experimentar amb aromes, decoccions i anècdotes!

Taller de dentrífics naturals

Ja cap a l’últim cap de setmana de la Primavera Verda ens vam trobar amb el col·lectiu Desenruna a Vallcarca per conèixer el projecte i saber de quina manera s’organitzen. Ens van fer una presentació de la seva proposta i dels terrenys en els quals estan involucrant-se per fer del barri un lloc més participatiu i verd. Per tal de posar-nos mans a l’obra, ens vam dividir en dos grups durant tot el matí per treballar dos camps d’acció: la terra i la construcció. El primer grup va estar recollint vegetals, creant un bancal i sembrant planters de temporada, en canvi, el segon va estar entre claus i fustes creant uns seients i unes taules. Després d’una jornada amb una missió entre mans a resoldre, va arribar el migdia i amb ell vam finalitzar les tasques que ens havíem proposat. Calia celebrar-ho i així ho vam fer, estrenant la infraestructura muntada que havíem creat i dinant en conjunt amb el que el col·lectiu havia preparat.

Fabricació de mobles amb palets

Ben dinades, vam baixar cap al Raval, al local, per acabar el dia amb un taller d’expressió corporal a càrrec de la Maria, facilitadora de Rius de Moviment. Va ser una tarda on deixar anar la ment i entendre el cos com un vehicle de les nostres emocions, com una eina d’expressió i de contacte amb el món. Es van plantejar diferents dinàmiques per a acompanyar el cos en el canvi d’estació i donar la benvinguda a la primavera, tant brindant espais íntims amb una mateixa com cocreant moments més relacionals de contacte, de presència amb les companyes. L’olor va ser un aspecte que es va introduir al moviment, a través de l’aroma de plantes es van crear narratives corporals on expressar.

Tot i que l’última jornada de la Primavera Verda va començar amb núvols i alguna que altre gota, totes les persones que ens vam apuntar a l’excursió de reconeixement de plantes medicinals i comestibles al bosc de Can Busquets vam assistir a l’esdeveniment. L’activitat facilitada per la Sofi (Ombú) va ser ideal per poder endinsar-nos en plena naturalesa del parc natural de Collserola i poder viure i gaudir amb els 5 sentits de totes i cadascuna de les vivències i aprenentatges que havia proporcionat la Primavera Verda de l’SCI. Va ser realment fascinant com la Sofi ens va ensenyar a veure i entendre pel bosc, i com ens hi hem de relacionar. Comprendre de quina manera ens parla i com ens ofereix petits regals a canvi d’una mica de respecte i cura. Quan el sol ja començava a caure, la Sofi i l’Àlex (el seu company) ens van regalar un magnífic concert al mig del bosc que ens va fer vibrar i reconnectar amb les veus de les nostres avantpassades i amb la terra que varen cultivar.

Aprenent a identificar plantes medicinals i comestibles

I va ser així, entre verdes plantes, dolça música, bona companyia, i noves amistats, que vam concloure la Primavera Verda d’aquest 2021. Amb tot d’idees i aprenentatges que ens permetran fer germinar noves activitats i projectes des de Justícia Climàtica. Gràcies a totes les participants i talleristes per fer de les activitats de la Primavera Verda un espai còmode, d’aprenentatge i confiança. Fins l’any vinent!

Justícia Climàtica, el grup impulsor d’aquest cicle, es reuneix periòdicament per autoformar-se i seguir organitzant activitats com aquestes. Vols participar-hi? Escriu-nos un mail a participacio@scicat.org.