SCI Catalunya i l’Etnogràfica organitzem el cicle ‘Activismes interseccionals i (eco)feminismes: articulant resistències des del Camp de Tarragona’, que tindrà lloc els dies 18, 20, 25 i 27 de maig a Tarragona. Inscripcions fins al 16 de maig!
Aquest cicle està dissenyat perquè les participants incorporin als seus projectes, espais d’activisme i quotidianitat la perspectiva feminista interseccional, entesa com un marc teòric d’anàlisi crítica i acció. Presentarem els principals conceptes i reflexions de la teoria interseccional i, mitjançant espais de debat i reflexió compartida, els aplicarem als activismes presents al Camp de Tarragona. Un altre dels objectius del cicle és teixir aliances entre lluites que tinguin en compte les arrels comunes dels sistemes de poder i la forma en què capitalisme, patriarcat i racisme es reforcen mútuament. A més, abordarem la forma en què les estructures socials generen jerarquies que es tradueixen en posicions d’opressió i privilegi.
També ens aproximarem als corrents ecofeministes, que han pres protagonisme al Nord Global arrel de la crisi climàtica, i que són un clar exemple de la necessitat d’aproximacions interseccionals. Els ecofeminismes han mostrat la interrelació de les lluites contra l’explotació de la terra i les dones. A més, han integrat i posat en valor perspectives, coneixements i formes de resistència marginades pel pensament capitalista, racista i patriarcal, com ara les respostes protagonitzades per les dones i comunitats camperoles i indígenes.
Et pots inscriure a sessions individuals, tot i que recomanem realitzar el cicle sencer. Inscriu-te en aquest formulari fins al 16 de maig!
Informació pràctica
Dies: dimarts 18, dijous 20, dimarts 25 i dijous 27 de maig
Horari: de 18 a 20:30 h
Lloc: Espai Jove Kesse, Tarragona
Preu: gratuït.
Inscripcions: inscriu-te en aquest formulari fins al 16 de maig!
PROGRAMA COMPLET
Xerrada 1 | Dimarts 18 de maig
Feminisme(s) i interseccionalitat
Introducció als feminismes interseccionals. La sessió es dividirà en una primera part teòrica i una segona on es realitzarà un debat participatiu. L’objectiu és introduir certs conceptes i donar eines per aterrar aquesta perspectiva.
A càrrec de Rosa Frasquet i Irene Cardona, de l’Etnogràfica.
Xerrada 2 | Dijous 20 de maig
Pedagogies ecofeministes i la centralitat de les perifèries
Introducció a la perspectiva ecofeminsta. Taula de diàleg des de la perspectiva agroecològica i l’ecofeminisme indígena i rural. Conversatori amb Pati Homs, de L’Aresta Cooperativa Agroecològica; i Ninari Chimba, activista ecofeminista indígena (participació online des de l’Equador).
Dinamitza Marta Ruiz, de l’Etnogràfica.
Xerrada 3 | Dimarts 25 de maig
Interseccionalitat de les lluites a Tarragona
Taula de debat sobre les possibilitats i límits d’articulació des de la interseccionalitat política, amb la participació de Marjorie Machado (Colectivo Fridas), Safiya Kerchaoui (Red Antirracista Tarragona) i Alicia Casanovas (Asamblea Antiespecista).
Dinamitzen Rosa Frasquet i Marta Ruiz de l’Etnogràfica.
Xerrada 4 | Dijous 27 de maig
Habitem l’activisme – espai de confluència
Espai de trobada i debat per col·lectius i feministes de la zona, pensat per profunditzar en el debat i reflexió sobre els temes d’interès i nusos que haguem detectat a les diferents sessions. Serà un espai d’oci crític pensat per afavorir la mútua coneixença, la sociabilitat i la complicitat feminista, amb concert de Susannes, cantautora rural.