El curs de xarxes socials, organitzat amb el CRAJ, ha tingut com a formadores la Fundació Arrels, el Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) i la comunicadora Mònica Urrutia
El Curs de xarxes socials per a entitats juvenils ha estat un espai de debat i reflexió sobre l’ús que fem de les xarxes socials i com les entitats socials poden aprofitar-les al màxim. La formació, organitzada conjuntament amb el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ), ha abordat les característiques del nou paradigma comunicatiu, la definició d’estratègies com a entitats i l’ús diari de les xarxes, en concret, Twitter, Instagram i TikTok. Per fer-ho, els dies 14, 21 i 28 d’octubre hi han participat diferents entitats i experts en comunicació com la Fundació Arrels, el Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) i la Mònica Urrutia, experta en xarxes socials.
En la primera sessió del curs, la Marta Pulgar, cap de comunicació i incidència a Arrels Fundació, i Sílvia Torralba, responsable de continguts i incidència de la mateixa entitat, han fet una introducció de les possibles estratègies i projectes de comunicació online per a la transformació social. Si bé s’han abordat diferents temàtiques, la xerrada ha orbitat al voltant de la nova realitat comunicativa i en com aquesta ha alterat el llenguatge i la manera d’entendre la societat. A partir d’aquí, les entitats han de trobar mecanismes per adaptar-s’hi i portar-la al seu terreny.
En la sessió següent s’ha abordat el paper d’una xarxa com Twitter com a eina per transformar els discursos. Sota el títol “Me pareció ver un lindo gatito”, el Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) ha aprofundit en la seva experiència comunicativa vinculada a la lluita veïnal per un habitatge digne. Han explicat que cada entitat ha de tenir un estil de Twitter propi: cal definir una estratègia i un discurs d’acord amb els objectius i la manera de ser. A més, han sentenciat que “Twitter no substitueix el que es fa a la realitat” i que cal fer coses sòlides i reals per no ser només una façana.
En l’última sessió, la Mònica Urrutia, experta en xarxes socials i continguts multimèdia, ha parlat de com fer activisme a Instagram i TikTok. Ha explicat com les xarxes socials també poden ser una bona eina per sensibilitzar i fer activisme. En un context on la ciutadania està sobreinformada, és essencial publicar contingut de qualitat i que aquest sigui coherent amb els valors i la manera de fer de l’entitat.
Si voleu saber de tot el que vam parlar i quines reflexions es van compartir, llegeix la relatoria del curs.