Enguany hem organitzat 9 camps de treball juntament amb entitats transformadores d’arreu del territori!
Aquest any hem impulsat 9 camps de treball arreu del territori junt amb entitats transformadores: un a l’Ametlla del Vallès, dos a Barcelona, un a Arbúcies, un altre a Santa Eulàlia de Riuprimer, un a Envall, un a Valls, l’altre a Tinença de Benifassà i també a La Vall de Siarb! Per fi hem pogut recuperar la normalitat als camps després de les grans restriccions que es van haver de seguir a causa de la situació provocada per la Covid19. Destaquem que hem tornat a acollir voluntàries d’arreu del món i que hem recuperat els camps de treball al País Valencià. Vols saber com han anat? Segueix llegint!
AMETLLA DEL VALLÈS: Reforma d’un hostal per a voluntàries amb la Fundació Roser de Maig
El grup de voluntàries va fer una feina ENORME: van habilitar dues sales polivalents; van buidar la bassa, on van trobar més de 100 carpes, i la van netejar per poder repintar-la; i van fer un tancat nou per les gallines. El camp va tenir lloc a Can Xammar, a l’Ametlla del Vallès, un espai cedit que gestiona la Fundació Roser de Maig i es dedica a la promoció d’activitats socioeducatives. El seu objectiu és que Can Xammar sigui una casa de colònies social per a entitats, grups i col·lectius del tercer sector. És un espai molt gran i necessita un manteniment constant, per això hi vam organitzar aquest camp de treball!
Ver esta publicación en Instagram
BARCELONA: Fòrum Internacional Youth Act! amb el CJB
El Fòrum Youth Act! va ser una setmana de treball intens, de debats, formacions i actes públics on les 40 activistes d’arreu de la mediterrània i locals van compartir inquietuds i van traçar estratègies conjuntes. Vam comptar amb NOVACT, que va facilitar sessions d’estratègia noviolenta i d’anàlisi de problemàtiques comunes, l’ICIP va fer tallers sobre construcció de pau i l’ODG va dinamitzar un taller sobre ecofeminismes. Finalment, les activistes van presentar 16 demandes compartides en una roda de premsa. Van reclamar salaris dignes, llibertat de moviments, acció climàtica i una societat lliure de patriarcat. Les activistes donaran continuïtat a aquestes demandes treballant-hi en els seus respectius contextos.
Ver esta publicación en Instagram
ARBÚCIES: recuperació d’espais naturals amb l’Ajuntament d’Arbúcies
El camp de treball d’Arbúcies va acabar sent diferent del que esperàvem. La tasca principal que havien de fer les voluntàries era restaurar els murs de pedra seca d’una bassa antiga del municipi, però tot i que van cavar uns dies buscant-la, no la van poder trobar. Pensaven que estaria sepultada sota el fang, però ara creuen que els temporals d’enguany se la va emportar riu avall. Així doncs, les coordinadores van reconvertir el camp i van donar més pes a la part d’estudi i coneixement de l’entorn. Van anar de visita al Museu Etnològic del Montseny i a Barcelona i van fer una excursió al castell d’Arbúcies! En aquest camp vam comptar amb el Geraldo, un voluntari de Moçambic que va coordinar-lo junt amb una voluntària local a través de la metodologia del job shadowing i dins del projecte Grassroots.
Ver esta publicación en Instagram
SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER: Laberint de meditació amb La Rovira Nova
En aquest camp de treball van construir un laberint de meditació. Per fer-lo van seguir els següents passos: van dibuixar els camins del laberint amb guix, van cavar-ne la forma, hi van col·locar les pedres… I a meditar! Podeu veure com va quedar i tot el procés just aquí sota.
Ver esta publicación en Instagram
ENVALL: Eco-camp dins del projecte Youth Green Deal amb Envall Cooperativa d’habitatge
A l’Eco-camp d’Envall les voluntàries van fer moltíssimes coses! Van reconstruir murs de pedra seca; van aprendre tècniques de permacultura tenint cura de l’hort; van pintar parets amb argila; i van fer tallers de ceràmica i de construcció de mobles de fusta. El camp, dins el projecte Youth Green Deal, va donar suport a la Cooperativa d’habitatge d’Envall. La cooperativa està restaurant habitatges per repoblar Envall, un petit poble que va estar abandonat durant 30 anys a causa de l’èxode cap a les ciutats.
Ver esta publicación en Instagram
VALLS: Fira increïble sostenible amb Can Pipirimosca
Sabeu quants anys fa que fem el camp de Can Pipirimosca? 21! Enguany, les voluntàries van participar en la preparació de la Fira Increïble Sostenible de Valls, van aprendre sobre ecologia i permacultura donant un cop de mà a l’hort urbà, van cuinar juntes i van conèixer la comunitat local i els castells. Alguns dies la planificació canviava radicalment perquè un veí els convidava a dinar a casa seva, a un concert o a fer una visita al seu hort. Gràcies, can pipi per tots aquests anys i els que vindran!
Ver esta publicación en Instagram
TINENÇA DE BENIFASSÀ: construcció d’una casa ibera amb ART
Hem recuperat els camps de treball al País Valencià després de la pandèmia! En el camp de Tinença de Benifassà les participants van explorar mètodes de bioconstrucció, com ara fer maons amb argila i palla, i d’arqueologia experimental. Així, van construir els murs d’una rèplica d’una casa ibera. També van aprendre sobre el medi i la societat de Tinença de Benifassà i la cultura ibera.
Ver esta publicación en Instagram
VALL DE SIARB: recuperació d’antics camins amb Museu de Camins
10 joves de Mèxic, Bèlgica, Països Baixos, Catalunya i Alemanya va fer possible un any més el camp de treball a la Vall de Siarb. El grup va fer tasques de manteniment, neteja i recuperació d’antics camins amb l’associació Museu de Camins. Una d’aquestes feines va estar omplir els buits d’un mur de pedra seca amb petites pedres, anomenades reble, com es veu a la primera foto. I és que el manteniment dels camins és una manera de preservar la història de la Vall i la seva cultura. A més, en les estones lliures van poder gaudir de la muntanya i conèixer l’entorn fent una via ferrata.
Ver esta publicación en Instagram
A la Vall de Siarb també vam organitzar-hi l’intercanvi juvenil ‘Think global, Act rural’. El grup va fer tasques de recuperació de camins refent l’empedrat del camí de la Davallada i desbrossant el camí dels Racons a l’entorn de Llagunes. Així, van posar el seu granet de sorra per ajudar a construir i mantenir aquest museu de camins a l’aire lliure. També van fer sessions de sensibilització contra el racisme i el sexisme a través de l’anàlisi de la sostenibilitat, la interculturalitat i els estereotips culturals i de gènere.
Ver esta publicación en Instagram
BARCELONA: Fira d’Economia Solidària de Catalunya amb la XES
Del 21 al 29 d’octubre vam organitzar el camp de treball a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC). Vam comptar amb poquetes voluntàries però van poder donar un cop de mà amb l’organització de la fira, el muntatge i desmuntatge i van conèixer la ciutat!
*Si encara no saps què és un camp i com inscriure-t’hi pots llegir totes les condicions i passos a seguir per inscriure’t aquí. Tens dubtes? Escriu-nos a camps@scicat.org.