Desobediència civil a la palestina

Desobediència civil a la palestina

[INFO publicada originalment per al Diagonal]

La vuitena Conferència per la Lluita Popular de Bil'in apel·la de manera unànime a la unitat de la classe política i la societat civil palestina contra l'ocupació israeliana.

Del 2 al 4 d'octubre es van donar cita a la petita localitat cisjordana de Bil'in un gran nombre d'activistes , polítics i diplomàtics tant palestins , internacionals com israelians per debatre entorn de la Lluita Popular No – violenta del poble palestí contra l'ocupació israeliana.
L'escenari escollit va ser una carpa muntada per a l'ocasió a escassos metres del Mur il·legal construït per Israel , que confisca terres palestines i contra el qual porten més de nou anys lluitant diversos municipis de Cisjordània, entre ells Bil'in .
L'objectiu principal de la Conferència era enfortir i millorar els mecanismes de coordinació entre els diferents actors implicats en la protecció dels defensors i defensores dels drets humans a Palestina .
El dimecres 2 d'octubre es va donar el tret de sortida a la trobada, on es van congregar diferents representants polítics palestins com el primer ministre Rami Hamdallah o el secretari general d'Al Mubadara i activista Mustafa Barghouti entre d'altres .
En un animat debat en el qual van participar els principals actors de l'esfera política palestina, inclòs Hamàs, hi va haver un crida general a superar la fractura la societat palestina ia la unitat contra l'ocupació israeliana.
Entre les intervencions més crítiques amb l'Autoritat Palestina va destacar la de Khalida Jarrar, del Front per a l'Alliberament de Palestina ( PLF en anglès ) qui al costat del representant de Hamàs, va carregar durament contra les conversacions de Pau amb Israel, i va apel · lar a “respectar les Diferents formes de lluita , totes elles legítimes , del poble palestí “.
Accions directes contra l'Ocupació
Sota la inusual convocatòria que “es necessitava gent per anar a buscar un ramat d'ovelles que s'havia perdut” els organitzadors van mobilitzar , el segon dia de conferència , a més de 80 persones per a realitzar diverses accions de desobediència civil al sud de Cisjordània contra l'expansió dels assentaments il · legals i la política de colonització israeliana.

blank

Per por de filtracions, només cinc dels coordinadors sabien el lloc exacte i l'acció a realitzar . Aproximadament a les 12h arribaven els activistes a Wallaja ( Betlem ) on s'obriria una porta de metall que va ser construïda per l'exèrcit israelià 4 mesos abans i que separava una família palestina de les seves terres .
De camí a aquesta mateixa acció , van ser retinguts durant 4 hores en un checkpoint els activistes i defensors de drets humans Abdallah Abu Rahma , Mohammed Khatib i Naji Tamimi . Tan aviat es va saber de la seva retenció , els participants van improvisar una manifestació en aquest emplaçament aconseguint el seu posterior alliberament .
L'última acció directa i la més arriscada que es va realitzar durant el segon dia de conferència , va consistir en fer un forat al Mur al seu pas per Jerusalem Est. Un grup reduït de 20 persones amb diverses maces va estar perforant el Mur durant uns minuts fins que les Forces de Defensa israelianes van llançar des de l'altre costat bombes de so i granades de gas .
La Conferència per la Lluita Popular de Bil'in es va clausurar el divendres 4 d'octubre amb una manifestació fins a les terres confiscades il · legalment pel proper assentament de Modin Illit . Aquesta exhibició pacífica se celebra des de fa nou anys cada divendres després de l'oració per tal de reclamar la destrucció del Mur , la fi de l'ocupació israeliana i el desmantellament dels assentaments .
Un gran nombre de persones assistents a la Conferència van participar en la manifestació , encara que la presència de mitjans de comunicació tant locals com estrangers era significativa , l'exèrcit israelià va reprimir durament els manifestants amb gasos lacrimògens , bombes de so i bales de goma .
Creix la inestabilitat a la zona
La situació del conflicte entre Israel i Palestina es troba en moments delicats. Tot i l'inici mesos enrere de les Converses de Pau , l'actualitat sobre terreny dista molt de l'aparent tranquil · litat que s'esforcen per transmetre les autoritats palestines .
En els últims mesos 5 joves palestins i 2 soldats i un coló israelians han estat assassinats en els Territoris Ocupats , i el passat dissabte una nena israeliana de nou anys va ser disparada en l'assentament de Psagot , prop de Ramallah .
Els disturbis i protestes a Hebron , Jerusalem i diferents camps de refugiats durant les últimes setmanes escenifiquen la desconfiança de gran part de la població palestina en el procés de Pau i la classe política que ho comanda , l'Autoritat Palestina .
Segons una enquesta realitzada el passat dimecres pel diari israelià The Jerusalem Post , el 58 % de la societat palestina esperaria una tercera Intifada si les negociacions de Pau fallessin .
Preguntem a un dels coordinadors dels Comitès Populars sobre la possibilitat d'un aixecament popular i la seva resposta és clara , “una tercera Intifada seria el millor que li pot passar al poble palestí , sempre que conservi l'esperit de la Primera Intifada , és dir que no sigui armada ” .