Ja està disponible online el documental ‘Saber / Sumud / Palestina’

Ja està disponible online el documental ‘Saber / Sumud / Palestina’

El documental, que radiografia les lluites i les resistències en els territoris ocupats per l’Estat d’Israel, s’ha estrenat al 3cat després de 60 projeccions arreu del territori. Si encara no l’has vist, el tens disponible online!

‘Saber / Sumud / Palestina. Les arrels d’una terra’ documenta la resistència que dia rere dia les palestines posen en pràctica, i les violències acumulades que l’Estat d’Israel empra per continuar expandint el seu règim d’apartheid. Vam estrenar-lo el 27 de novembre a la sala Zumzeig i, després de 60 projeccions arreu del territori amb més de 2.200 persones espectadores, aquest 24 de juny es va estrenar al programa Latituds del 3cat. Així, ja està publicat en obert, mira el documental!

El documental aborda el desplaçament forçós de la Nakba del 1948, amb el testimoni de gent gran que vol retornar a casa seva per enterrar-se en el cementiri municipal del poble que els va ser robat. Registra la usurpació de terres, les més fèrtils i plenes de recursos, en una estratègia d’extractivisme colonialista, que expulsa les habitants originàries i aixeca murs que aïllen poblacions i famílies. Recull el testimoni de qui continua llaurant la terra i construint cases, malgrat l’assetjament militar i burocràtic de l’apartheid.

Retrata la persecució política de les resistents, sigui a través de l’empresonament, els interrogatoris, les detencions o les agressions de tota mena. Recupera l’impacte de l’expulsió i de la vida en camps de refugiades. Ressegueix la política d’aïllament del món exterior, i la política de la fam i també de la set que imposa l’Estat d’Israel. I és que sense aquesta panoràmica, és impossible entendre com hem arribat fins a la situació actual o comprendre la impunitat d’aquest cas flagrant de neocolonialisme bèl·lic.

“Encara tenim l’esperança de tornar a la nostra terra, encara tenim esperança. Si no tornem nosaltres, tornareu vosaltres. Si no, tornaran els vostres fills”, assevera una de les supervivents de la Nakba del 48, quan recorda el passat i somia el futur. Malgrat totes les dificultats, els i les palestines ensenyen vida quan lluiten cada dia per certificar que existir és resistir. El film homenatja la perseverança d’un poble que no perd l’esperança.

Un documental brigadista

Rodat a Palestina per un grup de brigadistes catalanes la primavera de 2017, coincidint amb els cinquanta anys de la Guerra dels Sis Dies (1967), aquest documental de 62 minuts de durada contextualitza l’actual emergència i dona eines per enfocar la solidaritat.

L’equip ha estat conformat per Mercè Cama, Xantal Gabarró, Josep Galván, Roger Sánchez 一en direcció i guió一, amb realització de Roger Sabà i suport en el guió d’Oriol Andrés. El muntatge i la postproducció l’ha fet Marta Pérez, realitzadora d’audiovisuals de la Directa.

Ha comptat amb el suport inicial de la ja desapareguda Metromuster, productora audiovisual que va ser referent en el sector, i la postproducció s’ha realitzat amb l’impuls de les entitats Servei Civil Internacional de Catalunya i l’associació SUDS, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Generalitat de Catalunya.

Per organitzar un cinefòrum del documental contacteu amb Brigada Sumud escrivint a sabersumudpalestina@gmail.com.