La Coordinadora d'ONG Solidàries presenta la candidatura de la ruandesa Victoire Ingabire al Premi ICIP Constructors de Pau 2016. I us demanem el vostre suport! Podeu adherir-vos personalment o com a entitat abans del 21 de juliol!
Victoire Ingabire és ruandesa, mare de tres fills i economista, que lidera el principal partit polític d'oposició a la dictadura, les Forces Democràtiques Unificades (FDU)-Inkingi, des del 2006. La violència a la regió de l'Àfrica dels Grans Llacs va impedir el seu retorn a Rwanda des dels Països Baixos, provocant el seu exili l'any 1994.
La seva força i inquietuds la van dur a crear diferents entitats de promoció dels drets humans i de la dona, sent membre fundadora de diverses iniciatives de la societat civil en els Països Baixos com: CODAC ONG (entitat amb l'objectiu de donar suport moral, jurídic i material a les persones exiliades procedents de la regió dels Grans Llacs i crear espais de convivència i relació a través de l'esport i la cultura.); URAHO ONG (reuneix dones rwandeses que viuen als Països Baixos i ajuda a la seva integració en la societat local, en la cura dels orfes i tramitacions d'asil.); PROJUSTITIA FUNDACIÓ RWANDA ( lluita per la justícia per a totes les víctimes de la tragèdia de Rwanda); HARAMBE (plataforma d'associacions de dones africanes implicades en la promoció i el seu desenvolupament en els Països Baixos). A més, és membre de la junta de ZWALU (plataforma d'associacions de dones que lluiten per la seva emancipació.)
D'entre les actuacions que duen la seva empremta hi ha la conferència a Amsterdam (2004), en la que s'hi van aplegar totes les organitzacions polítiques i totes les estructures representatives de la societat civil a la regió de l'Àfrica dels Grans Llacs. En la mateixa línia (2005), va promoure una sèrie de reunions entre organitzacions de la societat civil ruandesa i organitzacions opositores, per dissenyar un front comú contra Paul Kagame, el president ruandès acusat de crims contra la humanitat.
Des dels seus inicis, està compromesa en el Diàleg Inter-Ruandès (DIR), desenvolupat al llarg dels anys, participant activament en la Iniciativa de Diàleg Inter-ruandès de Barcelona el 2006, iniciativa facilitada per Aequitas-Centre de Mediació i Resolució Pacífica de Conflictes, sota els auspicis d'Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau. Va promoure i participar en el Diàleg Inter-Ruandès de dones realitzat al Masnou-Barcelona (2008) així com a l'edició representativa del DIR celebrada a les Illes balears (2010). I és que Ingabire reivindica el paper de la dona en els processos de pau i reconciliació per sanar les seqüeles dels genocidis a Rwanda.
L'any 2010, Ingabire va tornar a Rwanda per presentar-se a les eleccions presidencials. Només arribar, va fer una crida en favor del reconeixement de totes les víctimes i va demanar que els autors de les massacres, retessin comptes davant els tribunals. El govern de Kigali, la va acusar de traïció i de negació del genocidi i la va empresonar. Després d'un judici sense garanties -condemnat per Humans Rights Watch i la Comissió Europea- va ser condemnada a 15 anys de presó. El seu cas és veurà al Tribunal Africà dels Drets Humans.
Victoire Ingabire, coneguda com la Mandela Ruandesa, és una presonera política que mereix el reconeixement públic, i nosaltres estem convençuts que atorgar-li el Premi Constructors de la Pau 2016convocat per l’Institut Català Internacional per la Pau seria d'una gran importància i un digne reconeixement a la seva trajectòria.
Aquí pots descarregar la carta perquè qui vulgui la faci arribar signada i escanejada, abans del 21 de juliol, a comunicacio@solidaritat.org
Empresonada des de fa 6 anys a Kigali, aquest Premi podria contribuir a fer visible la injustícia per la qual no es resol positivament la seva situació i fins i tot, per pressionar d'altres organismes a intervenir.
Gràcies pel vostre suport!!