El món és un 5% menys pacífic que fa 5 anys

El món és un 5% menys pacífic que fa 5 anys

Ja ha sortit l'Índex Global de Pau del 2013, l'indicador que marca l'evolució de la pau mundial en un període determinat de temps. El món s'ha convertit en un lloc menys pacífic, segons apunta l'Institut per a l'Economia i la Pau, en el seu informe anual, l'Índex Global de Pau, que classifica 162 països mitjançant indicadors com el nivell de seguretat, els conflictes existents o el grau de militarització. Segons aquest estudi, des del 2008 el món és un 5% menys pacífic. Però no tot són males notícies, mentre que el nombre i la intensitat dels conflictes interns ha augmentat en els últims anys (110 estats s'han tornat menys pacífics enfront dels 48 que han reforçat la seva opció per la no violència), l'hostilitat entre els estats ha caigut. 

Malgrat les turbulències financeres dels últims anys, Islàndia encapçala la llista de països més pacífics, en gran part gràcies a la seva estabilitat política, el baix índex d'homicidis i l'escàs nombre de població presa. La part superior de la llista s'omple, també, amb les nacions d'Europa Occidental que han estat històricament pacífiques, com per exemple Dinamarca, Àustria, Suïssa, Finlàndia, Suècia o Bèlgica. Japó, en sisena posició, és el primer país no europeu.

A l'altra banda de la llista seguim trobant Afganistan (posició 162), Somàlia (161) o Síria (posició 160). Així mateix, l'Iraq, Sudan, Pakistan i, la menys freqüentment mencionada, Rússia, també formen part dels països considerats més violents i inestables.

blank