• Tres elements confirmen l’existència d’un sistema d’Apartheid sobre la població palestina: dos grups racials, actes inhumans i un règim sistemàtic i institucionalitzat de dominació d’un grup sobre un altre.
• Terceres parts, tant estats com organitzacions internacionals tenen l’obligació legal d’imposar mesures per posar fi a les violacions i al règim d’apartheid.
• La societat civil disposa d’eines com el BDS (Boicot, Desinversions i Sanciones) per, junts, augmentar la pressió sobre Israel fins que acompleixi el que dictamina el Dret Internacional..
(descarrega la nota de premsa aquí)
07/11/2011- Aquest matí, el Tribunal Russell sobre Palestina ha presentat les conclusions de la seva Tercera Sessió en una conferencia de premsa internacional realitzada al District Six de Ciutat del Cap, Sud Àfrica.
La roda de premsa ha començat amb un discurs de Stéphane Hessel subratllant la importància i responsabilitat dels mitjans de comunicació a al hora d’informar sobre la situació viscuda a Palestina. Michael Mansfield ha informat sobre les reaccions patides tant per testimonis que han declarat a la sessió durant aquest cap de setmana, com per la pàgina web de l’organització. Després de la declaració de Haneen Zoabi, parlamentària palestina a la Knesset, un parlamentari del grup Kadima ha sol·licitat que retirin el seu títol de ciutadania. Zoabi ha senyalat que “no volia un estat exclusivament jueu sinó un on poguessin viure persones en llibertat i igualtat”. Paral·lelament, diferents grups han intentat impedir el normal transcurs de la sessió i desviar així l’atenció dels mitjans de comunicació.
A continuació Mansfield, el prestigiós advocat anglès, ha anunciat les conclusions del Jurat després de les deliberacions.
El Tribunal ha conclòs que l’Estat d’Israel sotmet a la població palestina a un règim institucionalitzat de dominació, que es correspon amb la definició d’apartheid segons el Dret Internacional, aplicant això a tota la població palestina (palestins d’Israel, palestins que viuen als territoris ocupats, i refugiats). En particular, la població palestina que viu sota l’administració militar colonial està subjecta a una forma especialment greu d’apartheid.
L’Estat d’Israel està legalment obligat a respectar la prohibició de l’Apartheid donat que està universalment prohibit i constitueix a més un crim contra la humanitat.
La definició legal d’Apartheid s’aplica a qualsevol situació en qualsevol lloc del món on existeixin els següents tres elements: (1) Dos grups racials poden ser identificats; (2) “actes inhumans” comesos contra el grup subordinat; (3) quan aquests actes son comesos sistemàticament en el context d’un règim institucionalitzat de dominació d’un grup sobre un altre.
En termes jurídics, el concepte “racial” ha adquirit un ampli significat fent referència a aspectes sociològics més que a qüestions biològiques. Els jueus israelites i els àrabs palestins poden ser identificats com grups racials diferents pel que fa als propòsits del Dret Internacional ja que es perceben com a grups amb identitats diferents.
En aquest context, els actes inhumans comesos tals com els assassinats a gran escala, les detencions arbitràries, les tortures i les violacions sistemàtiques dels drets humans dels palestins concebuts com a grup estan definides pel Dret Internacional com a crims d’Apartheid.
La política israeliana descrita amb la paraula jueva “hafrada”, el significat de la qual és “separació”, es reflexa en la fragmentació territorial i la creació d’una sèrie d’enclavaments separats per segregar així àmpliament els dos grups.
El Tribunal conclou que aquests “actes inhumans” no s’esdevenen de manera aïllada o fortuïta sinó que estan suficientment estesos, integrats i complementats com per ser descrits com a sistemàtics. Tanmateix, contrastant amb l’accessibilitat i lo explícit de la legislació de l’apartheid sud-africà, el Tribunal ha posat especial atenció en la opacitat i innaccessibilitat de moltes lleis, ordres militars i regulacions que protegeixen l’institucionalitzat règim de dominació israelià.
S’ha destacat la rellevància de la persecució com un crim contra la humanitat, el qual pot ser considerat en relació amb les pràctiques israelianes sota el principi d’acumulació de càrrecs. Per últim, s’han explicat les implicacions i conseqüències legals: Israel ha de cessar els actes d’apartheid i les polítiques de persecució assegurant i garantint que no es repeteixin. A més, Israel està obligat a reparar i compensar als palestins pels danys materials i morals causats. Per altra banda, els tercers estats i organitzacions internacionals tenen responsabilitats internacionals, tenint el deure de cooperar per detenir les violacions israelianes del Dret criminal internacional. Davant de tot això, el jurat del Tribunal demana amb urgència a l’Estat d’Israel que desmantelli immediatament el seu sistema d’apartheid i la finalització dels seus actes de persecució sobre la població palestina; als tercers estats a cooperar per detenir aquesta situació il•legal utilitzant les mesures que considerin adequades per aquest objectiu, com pot ser per exemple la imposició de sancions, la ruptura de relacions diplomàtiques o de les relacions bilaterals amb Israel. De mateixa manera, el Tribunal urgeix a les Nacions Unides i la Cort Penal Internacional a iniciar una investigació rigorosa per considerar la qüestió de l’apartheid contra la població palestina. El Tribunal fa una crida també a la societat civil global a reviure l’esperit de solidaritat que va contribuir al final de l’apartheid a sud Àfrica, donant suport a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel fins que aquest acompleixi amb el Dret Internacional.
Els membres del Jurat en la Tercera Sessió del Tribunal Russell sobre Palestina han sigut: Stéphane Hessel, Ronald Kasrils, José Antonio Martín Pallín, Cynthia McKinney, Mairead Corrigan Maguire, Michael
Mansfield, Yasmin Sooka, Aminata Traoré y Alice Walker.
El Tribunal Russell sobre Palestina continuarà treballant per fer complir les recomanacions del Jurat de cara a la pròxima sessió, que està prevista pel setembre de 2012 a Nova York (Estats Units).
Per a més informació i materials relatius al Tribunal Russell sobre Palestina: www.russelltribunalonpalestine.com/es/
CONTACTES DE PREMSA
Claude Colart: + 27 83 6258649 / RTOP.Capetown@gmail.com
Sabrina Senouci: +27 82 370 6731 / comunicacio@tribunalrussell.org
(En el moment de redacció d’aquesta nota, la pàgina web oficial del TRP segueix sense funcionar després d’haver estat “hackejada” durant la tarda de la segona sessió a Ciutat del Cap)