Enèsim atac de colons amb la complicitat de l’exèrcit a Hebron

Enèsim atac de colons amb la complicitat de l’exèrcit a Hebron

DSC00623 petita

Durant la nit de dissabte a diumenge, al voltant de mitjanit, un grup de colons va atacar les cases de les famílies Zahde i Sharabati, que viuen davant de la colònia de Beit Hadassa, al centre d’Hebron. En veure-ho un grup de veïns de les vivendes més properes va decidir sortir al carrer i donar suport a les famílies. En pocs minuts però, la situació es va deteriorar ja que més colons es van sumar a l’atac, en total una setantena, i alguns d’ells estaven beguts, segons expliquen els testimonis.

Els colons van agredir amb pedres a les persones concentrades al carrer i quan van arribar els soldats, tot i que se suposava que havien d’aturar l’atac dels colons, els van escortar i van llençar gasos lacrimògens contra les famílies palestines, mentre que el grup de colons seguia llençant pedres. Mentrestant, l’exèrcit havia acordonat la zona i impedia l’accés a qualsevol persona. També es van negar a donar explicacions sobre què estava passant a periodistes i grups de defensors dels drets humans que s’hi havien apropat.

Durant els disturbis, almenys cinc persones van resultar ferides: una dona, la Jamila, dos nens, en Marwan i en Sultan, i dos homes, en Mufid i en Hassaim. Inicialment, els soldats també van impedir l’accés a l’ambulància i els ferits van haver de ser traslladats en lliteres o en braços d’alguns voluntaris. L’evacuació dels ferits va trobar encara una altra dificultat: l’estret pas del checkpoint 56 i la poca voluntat dels soldats que el custodiaven d’obrir un accés més senzill. Travessar aquest checkpoint permet accedir a l’àrea de la ciutat controlada per l’Autoritat Palestina i, per tant, als serveis mèdics. També hi va haver alguns ferits més lleus que van poder abandonar la zona pel seu propi peu.

L’atac va acabar dues hores més tard, al voltant de les dues de la matinada. Abans d’obrir la zona, però, els soldats van llançar una granada de so per tal de dispersar la gent que encara hi era al carrer per manifestar la seva solidaritat amb les famílies atacades. Les famílies palestines que viuen a Hebron estan exposades contínuament a l’assetjament dels colons, que són els seus veïns. Tot i que la presència de l’exèrcit a la ciutat hauria de servir per mediar en cas d’incidents, atacs com el de la nit de dissabte mostren que no és així. A més, els soldats tenen ordres de no detenir als ciutadans israelians, per tant, quan hi ha atacs els agressors gaudeixen de total impunitat.