Per Maria Cervera Subirats
Hola! El meu nom és Maria (tot i que les persones que he conegut a Irlanda em coneixen com a Lali), i fa poc vaig finalitzar un ESC a la Cloughjordan Community Farm, a l’ecovillage de Cloughjordan, a Irlanda. La Cloughjordan Community Farm es va fundar al 2008 i des de llavors ha estat subministrant aliments a més de 70 famílies membres, les quals en són les propietàries, hi contribueixen de forma econòmica, i hi realitzen diverses tasques. Aquests membres paguen una quota mensual, i els diners recaptats s’utilitzen per pagar el sou als dos treballadors i alhora formadors del grup de voluntàries ESC, per comprar llavors i eines, i per arrendar la terra on es conrea. D’aquesta manera tot el que surt de la terra pertany a les membres. L’objectiu principal de la farm és oferir les verdures i fruites de temporada més nutricionalment completes possible i d’impacte ambiental reduït, utilitzant mètodes d’agricultura biodinàmica i ecològica i sense l’ús de pesticides, herbicides, fungicides o fertilitzants artificials, alhora de motivar a les persones que les consumeixen a ser partícips de tot el procés de creixement d’aquestes.
Dos cops per setmana les voluntàries ESC fèiem la collita i la portàvem al punt de recollida, un lloc de trobada per a les membres quan les van a buscar. Cada collita ve acompanyada d’un informe de la mateixa que s’envia per correu als membres on s’hi recomanen receptes i es fa cinc cèntims de les quantitats d’aliment que hi ha disponible, de manera que les membres n’agafin més o menys sent conscients que n’hi ha d’haver per a tothom. La granja també organitza esdeveniments formatius, educatius i d’oci.
Alguns dels aprenentatges i experiències que he tingut la sort de viure durant aquest voluntariat han estat:
– Aprendre a guardar les llavors de les plantes que conreàvem. Aquesta acció sembla tan bàsica i alhora és tan crucial que estic molt feliç d’haver-la après a fer, i d’entendre per què és tan important dur-la a terme. En primer lloc, cultivar amb la teva pròpia llavor et proporciona independència de les grans multinacionals que controlen aquest sector i que decideixen el preu del seu producte en funció dels valors de mercat. Aquestes empreses decideixen les varietats que podràs conrear durant l’any, les quantitats i les característiques que tindran els aliments. En segon lloc, la diversitat genètica i resiliència al canvi climàtic de les teves pròpies llavors és molt major al haver-se desenvolupat en les condicions climàtiques actuals, i envoltada d’altres espècies i pol·linitzadors diversos. Guardar la teva pròpia llavor cada any és clau per assegurar la sobirania alimentària.
– Aprendre a planificar tot un any de conreus, tenint en compte les rotacions de les diferents plantes segons la família a la qual pertanyen, i quines poden complementar-se entre elles segons les seves característiques físiques i químiques (per exemple, plantar calèndules juntament amb vegetals per atreure pol·linitzadors i repel·lir les plagues). També he aprés a identificar les diferents herbes, vegetals i fruites que es trobaven a la granja, i a decidir si era adient conrear-les en camp obert o dins dels hivernacles (els quals anomenàvem “polytunnels”), a més d’identificar si tenien alguna deficiència nutricional o si estaven afectades per algun fong o malaltia.
– Aprendre a utilitzar correctament les eines de treball, i a tenir-ne cura i repara-les per tal que durin més temps. També he aprés a conduir un tractor!
– Aprendre a fer compost a partir de les restes vegetals, i a fer fertilitzant a partir de plantes de temporada com la consolda i les ortigues.
– Aprendre a fer conserves com melmelades, escabetxats i chutneys.
– Experimentar la vida en comunitat, sent partícip del model estructural organitzatiu establert. Aquest model consisteix en una estructura no jeràrquica basada en una sociocràcia i en el Model de Sistemes Viables (VSM), la qual crea una dinàmica social adaptativa i resilient que preserva l’autonomia dels membres i dels grups de treball dins d’una estructura de suport i responsabilitat. Totes les membres de la Cloughjordan Ecovillage utilitzen el procés de presa de decisions per consens, el qual garanteix que es tinguin en compte les opinions i idees de tothom, a més de donar lloc a solucions creatives i novedoses.
– Aprendre a cuinar nous plats i mètodes de cuina, i a cuinar en quantitats grans amb els aliments de temporada cultivats a la granja.
– Desenvolupar habilitats de construcció bàsiques reutilitzant materials.
De ben segur que m’estic oblidant d’alguna cosa…Resumir un any en unes línies se’m fa força complicat, però el que no oblidaré mai és que durant aquesta experiència he tingut l’oportunitat de treballar a l’aire lliure cada dia, envoltadi de natura, d’animals i de persones boniques de les quals he après molt, a nivell intel·lectual i emocional, tant en fora com cap endins.
Aquest any passat el grup de voluntàries hem experimentat la sensació de viure cinc dies en un de sol. En un dia aparentment assolellat, deu minuts després de començar a treballar hem hagut de córrer a refugiar-nos dins dels túnels mentre ens plovia a sobre, observant com la pluja esdevenia calamarsa. Després de treure algunes herbes que no ens interessava tenir entre les fileres de vegetals, ens hem adonat que la pluja desapareixia, i el sol tornava a brillar (i alguns dies, fins i tot a escalfar), acompanyat d’un cel blau que podria haver jurat que la pluja només havia estat un somni. És llavors quan els colors es tornen més intensos, el verd dels camps plens de kale, cols, bròquils, cebes i remolatxes és molt més verd, el blau del cel esdevé blavíssim, i les flors taronges, liles, grogues i blanques, encara ho són més. I les olors es barregen amb els de la pluja recent caiguda, i respirem fons. És llavors quan som conscients de la sort que tenim de viure i treballar al ritme de la natura. I ens mirem, sabent que som al lloc indicat, fent el que ens fa felices, el que ens omple el cor i l’ànima.