Al juny va néixer la idea, gràcies a una altra voluntària croata amb qui reflexionàvem sobre com intervenir davant una situació de racisme. Ella havia sentit a parlar de la Biblioteca Humana i jo també, però no hi estàvem familiaritzades. Va ser parlant-ne amb altres persones, que va donar la casualitat de conèixer una ex-voluntària turca, que ara viu a Palerm, treballa en el camp dels Drets Humans i havia portat a terme anteriorment la Biblioteca Humana, formant també part de l'equip internacional. Ella ens va aclarir les idees al respecte, informant-nos de la metodologia específica d'aquesta i proposant-nos de treballar plegades. Vem acabar formant un increïble grup internacional format per voluntàries i ex-voluntàries de Turquia, Ucraïna, Eslovènia, Croàcia, Hongria, Tunísia, l'Estat Espanyol i Itàlia.
Engrescada, vaig proposar la idea a la meva associació d'acollida: Cooperazione senza frontiere que va acceptar ràpidament.
Aclarint conceptes, la Biblioteca Humana consisteix en una metodologia que té l'objectiu de trencar estereotips i fer aproximar a les persones a la diversitat presentant-la com un enriquiment, a partir de la coneixença en primera persona de col·lectius, que són o poden ser objectes de discriminació, contemplant una dimensió el més àmplia possible. Aquesta iniciativa prové de Dinamarca i compte amb més de 15 anys d'experiència, així com un abast de més de 70 països d'arreu del món. Val a dir que es tracta d'un concepte un tant complicat de fer entendre, ja que utilitza l'estructura i el funcionament d'una autèntica biblioteca, tot substituint els llibres per persones, les quals són “escollits” per establir-hi un diàleg durant un màxim de 30 minuts, sempre des de la cura i el respecte, així com des de la supervisió de les “bibliotecàries” com jo que vetllàvem per a què es donés aquest acostament. I què dir sobre explicar i fer entendre la idea mitjançant una llengua que has començat a aprendre 4 o 5 mesos ençà? Suma-li a això algunes situacions una mica més “interseccionals” com: explicar la idea i funcionament d'aquesta per convidar a la participació a una lesbiana nascuda sorda o prova a fer-ho entendre a un responsable de l'església evangèlica Valdès, per telèfon!
Anècdotes a part, cada petita experiència m'ha servit per entrar en contacte amb un rica i a vegades amagada xarxa participativa palermitana, formada per associacions i persones individuals portant a l'edició més exhaustiva de la Biblioteca Humana mai feta a Palerm, des dels col·lectius que lluiten pels drets LGBTIQ, a les realitats que viuen persones ex detingudes o privades de la llibertat, l'estigma d'haver sobreviscut a una dependència, les mil maneres d'entendre les religions, el xoc i la impossibilitat de confrontar públicament la violència masclista, la marca d'haver viscut al carrer, la d'haver patit violència sexual durant la infància, l'infinit sentiment de culpabilitat que l'Església catòlica infon a l'homosexualitat, la fortalesa d'haver fugit de les mafioses mans de la “trata de blanques”, la inenarrable fugida a peu d'una guerra a una altra, fins a la lluita quotidiana contra les dinàmiques mafioses…
Històries vitals que ens han tocat a totes: a les “lectores” que s'han acostat a la biblioteca, als mateixos “llibres humans” que han compartit i han fet valorar la pròpia experiència, així com les “bibliotecàries” que hem guiat i ens hem deixat tocar per cada gran persona coneguda… totes i cadascuna de nosaltres, des de cada angle, hem identificat i confrontat alguns estereotips que desconeixíem en nosaltres, altres hem trobat afinitats, afecte, escolta i respecte de qui menys esperàvem, així com exemples de lluita i optimisme que ens han trastocat de dalt a baix.
Una abraçada!!
Per Mar Quintana