Extrema dreta,eleccions europees i comunicació. Segona Birra-Tertúlia

Extrema dreta,eleccions europees i comunicació. Segona Birra-Tertúlia

Hi ha hagut augment de l'Extrema Dreta a les eleccions europees? Quina és la imatge de la nova extrema dreta europea i de la dreta radical en els mitjans de comunicació?

Aquestes eren les preguntes que volíem resoldre amb Bertran Cazorla, politòleg i periodista, i Aitor Hernández Carr, politòleg, a la segona formació del grup local antiracista Canvia el Discurs! de l'SCI.

Primer va ser el torn de l'Aitor que ens va fer un breu anàlisi dels resultats de les eleccions europees, ja coneguts per a tothom. A continuació, va explicar quin processos han tingut partits com Front Nacional, a França, i UKIP, al Regne Unit, tot explicant les diferències substancials entre aquests dos partits i d'altres de la nova extrema dreta europea com el Partit de la Llibertat (PVV) holandès, la Lliga Nord d'Itàlia, el partit flamenc Vlaams Belang i l'austríac Partit de la Llibertat.

Finalment, va tancar la seva explicació amb la dificultat que tenen aquests partits per poder fer un grup parlamentari europeu, ja que, no aconsegueixen un mínim de parlamentaris de 5 països diferents. Les seves diferències ideològiques, les seves realitats nacionals i el seu hedonisme no els permet fer un pacte de mínims entre ells i molt menys amb els partits de l'extrema dreta radical com Partit Nacional Democràtic (NPD) alemany, Alba Daurada grega i Jobbik hongarès, que els garantiria una gran entrada de capital i un espai major de temps en els seus discursos.
En Bertran, ens va obrir el seu torn amb una doble consideració sobre el tractament de l'Extrema Dreta. Personalment, creu que no se la d'ignorar en els mitjans de comunicació, però que tampoc hi ha que caure en l'espectacularització dels seus fets. Una explicació rigorosa, des d'un prisma crític és la millor solució a l'hora difondre les seves activitats. Ell proposa una triple estratègia per millorar la situació actual en els diaris, la radio, la TV i Internet: Creació de mitjans de comunicació alternatius, ajudar als mitjans de comunicació tradicionals amb bones pràctiques i ser consumidors crítics i actius dels mitjans.
Durant tota la sessió va utilitzar exemples com Plataforma per Catalunya, La España en Marcha, el Casal Tramuntana o España 2000.

Quan van acabar la seva part, es va obrir un espai de debat i preguntes que van portar als participants a parlar sobre el futur de l'extrema dreta a Catalunya, Espanya i Europa i com aquesta pot sobreviure en un espai on el debat del Dret a Decidir ha eclipsat discursos sobre immigració i xenofòbia.

Des del Grup Canvia el Discurs! volem agrair a l'Aitor i en Bertran que vinguessin a l'SCI, tot i les seves agendes, i ens aproximessin temes tan controvertits i, sovint, complicats amb la facilitat que els caracteritza.