Fem memòria del 2018

Fotografia grupal de voluntaris cooperants del SCI Catalunya

 

El 2018 ha estat un any de mirar-nos cap endins, escoltar-nos, qüestionar-nos i repensar-nos. Amb el procés de diagnosi de l’estat de la base social, vam posar la lupa sobre una preocupació que feia un temps que arrossegàvem: quins són els interessos, motivacions i necessitats de les nostres activistes? com podem recollir la veu de totes elles? Amb el procés de definició del nou Marc Estratègic, vam crear un espai per mirar cap al futur plegades i traçar direccions que ens orientin estratègicament.

A nivell de voluntariat internacional, segueix la tendència a la baixa de l’enviament de voluntàries a camps de treball; compartit amb altres entitats del sector a nivell local i amb altres branques de l’SCI Internacional. Mentre seguim repensant com millorar la situació des de l’SCI Catalunya i en col·laboració amb les entitats catalanes que fan voluntariat internacional i amb el nostre moviment internacional; enguany també hem volgut reflexionar sobre factors que poden estar influint en això i ens hem posicionat críticament envers les empreses que fomenten el “volunturisme”.

A nivell d’activisme local, com a novetat respecte altres anys destaquem la residència d’activistes de la mediterrània i la campanya #YoungDefenders que hem dut a terme amb el grup de Midi-cat. Durant l’estiu hem acollit dues activistes palestines i una activista sahrauí i, entre d’altres, hem fet una campanya per reivindicar el rol de les persones joves en la defensa dels Drets Humans.

A nivell d’educació per la pau, enguany hem volgut donar continuïtat al projecte de la guia educativa “entreterres” i hem creat una borsa de formadores especialitzada amb la intenció de realitzar activitats educatives de sensibilització sobre la situació que viuen les persones migrades i demandants d’asil.

A nivell de discurs, hem tractat de mantenir la convicció de que som capaces d’articular discurs polític, fet que fa uns anys ens costava de ser-ne conscients i no ho duiem a terme. En aquest sentit, hem realitzat campanyes i hem elaborat posicionaments públics que hem compartit amb les xarxes de les que formem part i per les que, estem contentes de dir que, en algunes ocasions ens han felicitat. Celebrem que una veu jove, feminista i pacifista sigui escoltada i reconeguda encara que en un cercle relativament petit.

I, finalment, a nivell de gestió, hem seguit parant atenció a la nostra organització interna, repensant l’estructura per fer-la sostenible a mig-llarg termini, auditant els nostres comptes per assegurar la nostra transparència cara enfora i mantenint la cura de que hi hagi una coherència entre els nostres valors i el nostre model de consum.

Així doncs, tanquem un 2018 intens, mogut i ple i mirem il·lusionades cap a un 2019 que ens aproparà, poc a poc, cap a la celebració del centenari de l’SCI Internacional al 2020. A continuació podeu consultar la MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL DEL 2018.