El projecte europeu PATH finalitza després de més d’un any de treball per la pau

El projecte europeu PATH finalitza després de més d’un any de treball per la pau

El projecte ha durat tot el curs 2017-2018 i ha tractat l'Activisme de la Pau a partir de set seminaris a diferents llocs d'Europa.

PATH acrònim de Peace Activism through Lessons from History of Forces Migration és un projecte europeu que va néixer en el marc del Programa "Europe for Citizens—Europa pels Ciutadans—. L'objectiu del projecte era promoure l'activisme de la pau a partir de seminaris que tractaven la memòria històrica sobre migracions forçoses.

En total s'han fet set seminaris al llarg del curs 2017-2018 a diferents llocs: Budapest (Hongria), Alt Empordà, Catalunya (Espanya), Novi Sad (Sèrbia), Roma (Itàlia), Thessaloniki (Grècia), Friedland (Alemanya) i Sofia (Bulgària).

A continuació teniu la informació pertinent de cada seminari (podeu clicar als títols per saber-ne més):

1. Reunió de preparació, 18-21 de novembre de 2016, Budapest, Hongria

La reunió de l'equip directiu del projecte es va organitzar amb el suport dels grups de treball de l'SCI Building Bridges i No More War. La trobada va començar amb una introducció de 'Memoric: Memories Beyond Rethoric –  Memòries Més enllà de la Retòrica' – presentant els els resultats, les millors pràctiques i reptes que l'equip va afrontar. Les companyes van compartir les seves expectatives i experiències, i van treballar en el projecte planejant, pressupostant, dividint tasques i resultats. També es va organitzar una visita a "Open Doors", un projecte de Utilapu amb joves refugiades i sol·licitants d'asil. 

2. Learn and Get Inspired from the Past seminar (Aprèn i Inspira't amb el Passat seminari), 10 – 15 març 2017, Alt Empordà, Catalunya, Espanya

Les participants enviades per les sòcies del projecte van explorar la història de la Guerra Civil espanyola i es van centrar en el tema de les migracions forçades. Van seguir la ruta dels refugis i es van explicar els principals punts històrics: l'hospital de la Maternitat d'Elna, l'avinguda del camp de concentració d'Argelers, el Museu de Memòria de l'Exili, etc. Durant el projecte testimonis locals, experts i activistes s'hi van involucrar. Es va animar a les participants per crear un petit vídeo que contribuirà al vídeo final del projecte. Podeu trobar les fotos del seminari aquí i informació al Twitter aquí.


3. One Step Forward, One Step Back (Un Pas Enrere, En Pas Endavant), 8 – 14 maig 2017, Novi Sad, Sèrbia

Les participants, que majoritàriament representaven les organitzacions des projecte dels Balcans, van explorar la història de les guerres a l'ex-Iugoslàvia mentre dibuixaven paralel·lismes entre la situació de llavors a la regió i la situació actual en què la Península Balcànica encara està sent afectada per les migració forçosa, essent les principals rutes triades per les persones que fugen de les seves llars a la recerca d'un futur més segur.


4. No Border Fest, Camp d'estudi de sensibilització, 12 – 21 juny 2017, Roma, Itàlia

El camp d'estudi inicialment estava planejat per fer-se a Foggia amb la cooperació de Radio Ghetto Voci Libere, una comunitat de ràdio dedicada a donar veu a les persones que no en tenen com els immigrants que treballen al camp al sud d'Itàlia, i Laboratorio 53. Desafortunadament, el camp va ser definitivament desmantellat al març del 2017.

El camp d'estudi alternatiu es va organitzar juntament amb No Border Fest a Roma. Aquest és un festival que l'SCI Itàlia organitza des del 2009, el qual involucra activament a refugiades i sol·licitants d'asil. L'associació serà la mateixa amb Radio Ghetto, Voci Libere i Laboratorio 53 entre d'altres. Les participants enviades per les associacions sòcies del projecte van organitzar un esdeveniment de visibilitat per tal d'estimular un debat sobre les migracions forçoses abans i ara, explotació laboral i tractar de resoldre les seves contradiccions.


5. REcapturing the history (REcapturant la història), camp d'estudi i de sensibilització, 10 – 20 juliol 2017, Thessaloniki, Grècia

El camp d'estudi, que va tenir lloc a Thessaloniki amb la seva riquesa històrica d'acolliment de refugiades, va involucrar activistes i historiadores locals i internacionals. Durant el camp les participants enviades per les entitats col·laboradores del projecte van recol·lectar històries sobre refugiades i víctimes de la guerra, començant per la primera onada de refugiades que van arribar a Grècia l'any 1922, continuant amb les víctimes de la Segona Guerra Mundial i finalment – les sol·licitants d'asil que rep Grècia avui en dia. Es va animar a les participants a crear un petit vídeo per utilitzar-lo per la creació del vídeo final. Podeu trobar les fotos del seminari aquí i més informació del camp aquí

6. Solidaritat amb les refugiades, camp d'estudi i de sensibilització, 12 – 15 agost 2017, Friedland, Alemanya
 
Friedland va esdevenir el campament més gran per les refugiades alemanyes després de la Segona Guerra Mundial, i el lloc on es va fundar la branca de l'SCI Alemanya. El grup del camp d'estudi va treballar en un jardí comunitari amb refugiades i locals, va rebre classes la història de la migració forçosa per part del Museu Friedland i va realitzar tallers creatius amb el teatre migrant Boat People Projekt. Després, el grup va crear una exhibició al museu sobre la història del compromís civil i els diferents grups de refugiades al llarg del tema de les fronteres, les quals uneixen i divideixen grups i persones. La missió d'aquest seminari va ser perfilar les fronteres polítiques, socials i psicològiques establertes entre refugiades i alemanys, i com deconstruir-les.


7. Esdeveniment final i reunió d'avaluació, 25-30/01 2018, Sofia, Bulgària

L'esdeveniment final va ser organitzat pel CVS Bulgària en cooperació amb moltes parts locals interessades i es va convertir en un tres dies dinàmics del Festival No More War, enfocat a la pau dins de les seves dimensions micro i macro. La intenció d'aquesta trobada va ser debatre sobre els conflictes i la migració forçosa, la prevenció del radicalisme, la no-violència i les protestes pacífiques en públic i mirar juntes més enllà del discurs tradicional. Més de 70 visitants van apuntar-se a diversos debats, tallers i projeccions que van tenir lloc durant aques festival, entre d'altres l'estrena del documental d'SCI PATH stories behind borders, que va ser creat durant el projecte PATH. A més, les visitants van poder seguir les passes d'una instal·lació d'art que atravessava el paralel·lisme entre la història de les migracions forçoses en diversos conflictes del passat i present.

A banda, l'equip del projecte PATH va treballar en l'avaluació del projecte i va proposar un projecte de seguiment: SPARKS of history, enfocat a la commemoració dels següents temes: seqüeles de la Segona Guerra Mundial i fallida per crear la cooperació europea en combinació amb protestes pacífiques l'any 1968. 

*Per a més detalls podeu consultar el document oficial