Guia educativa ‘Fruita amb Justícia Social’

Guia educativa ‘Fruita amb Justícia Social’

Ja pots consultar la Maleta Pedagògica ‘Fruita amb Justícia Social’, una nova guia educativa per apropar la situació de les persones temporeres, la campanya agrària de Ponent i la sobirania alimentària a l’alumnat

Aquesta Maleta Pedagògica es proposa com una eina didàctica per apropar a l’alumnat d’educació secundària les realitats de les campanyes agràries, amb exemples específics de Ponent. Tot i que s’adreça principalment a aquesta etapa educativa, la guia és adaptable a altres contextos i nivells educatius com Cicles Formatius, casals, esplais, entitats i organitzacions.

El document s’adreça a la comunitat educativa, amb activitats dissenyades per facilitar la comprensió de la realitat dels temporers i temporeres, donant valor a la seva feina i fent visible les condicions que afecten les seves vides. Aquest recurs pedagògic busca obrir una porta a la transformació social a través de l’educació, implicant tota la societat.

Aquesta guia es proposa com una eina de suport per donar a conèixer i aprofundir en els agents, actors i problemàtiques de les campanyes agràries per tal de fomentar el coneixement crític sobre aquest àmbit i la vinculació i connexió amb el territori.

Context i Impacte Social

Durant la campanya agrària, la població de la província de Lleida augmenta en més de 25.000 persones, majoritàriament migrants que busquen feina en els camps i magatzems de fruita. Aquestes persones, sovint invisibles per a gran part de la societat, han d’afrontar nombroses dificultats, com el racisme, la xenofòbia, la precarietat laboral i la vulneració dels seus drets. En molts casos, troben obstacles per empadronar-se, accedir a la sanitat i l’habitatge o regularitzar la seva situació administrativa o, treballen en condicions laborals d’explotació o precarietat.

Aquesta situació, estretament lligada al model de producció i consum global capitalista, les polítiques migratòries i les dinàmiques Nord-Sud, exigeix una presa de consciència sobre la interdependència i la necessitat de repensar les accions locals per promoure la justícia i l’equitat a escala mundial.

Objectius Educatius

La guia proposa activitats documentals, de recerca, debat, reflexió i creació artística, abordant temes com la representació mediàtica, els hàbits de consum, la justícia social, els models agraris, la sobirania alimentària o les qüestions mediambientals. Aquest enfocament interdisciplinari facilita la connexió amb diferents assignatures, enriquint el procés educatiu i oferint una panoràmica completa de la situació.

Descarrega la Guia aquí!

Aquesta Guia s’ha dut a terme en col·laboració amb l’entitat Fruita amb Justícia Social.