Immigració: la historia es repeteix

Immigració: la historia es repeteix

El dimarts 2 de desembre vam començar el cicle de Vaqueries “Les Migracions: una altre mirada al desenvolupament desigual” amb la projecció de la pel·lícula El Tren de la Memòria. La vida Josefina, així com la de moltes homes i dones espanyoles que van immigrar cap a Alemanya, expulsats per la manca de feina i la gana que és patia en temps de la dictadura de Franco.

Les mirades d’incertesa cap al camí desconegut, impregnen el relat des de que pugen al tren que els portarà a les fabriques tèxtils alemanyes, on van viure també en les mateixes barraques al costat del centre de treball. Aïllats de la societat físicament, es va mostrar la sensació del estranger aliè al idioma, el menjar, els diners i la rutina de treball. Els espanyols van viure en un altre món, caracteritzat per el tancament de la feina, enyorant el seu ambient i els seus familiars.

Prop de 700 mil treballadors van immigrar i posteriorment van ser expulsats sense poder acostumar-se a la societat que només van fer ús de la seva força de treball. La immigració s’interpreta dons com un sacrifici només justificable per aconseguir diners, enviar-los a la família i trobar reconeixement a la tornada. Per això les dobles jornades eren necessàries, ja què no hi havia prou amb un salari.

El debat es va centrar en les circumstàncies actuals on es repeteixen les mateixes condicions, només que amb diferents actors i nacionalitats. El model de desenvolupament és el responsable d’aquest cicle de pobresa que els diferents pobles i generacions han de viure per intentar tirar endavant. Cal canviar aquest model d’acumulació i sacrifici, per un altre més racional d’equilibri i sense patiment. Aquest repte no només es possible, sinó indispensable i urgent.