Un intercanvi juvenil de construcció i diàleg intercultural als Pirineus lleidatans, Vall de Siarb

Un intercanvi juvenil de construcció i diàleg intercultural als Pirineus lleidatans, Vall de Siarb

Per Alberto Tarragó

Un any més el SCI-Cat amb la col·laboració de – SCI Irlanda, SCI-Italia, – Para One (Portugal) va realitzar un Youth Exchange sobre interculturalitat, racisme, inclusió, gènere, lluita contra els estereotips… Durant 10 dies participants d’arreu del món van conviure junts al Refugi de la Vall de Siarb, Llagunes. Un paisatge idíl·lic del Pallars Sobirà amb només 15 habitants. On els i les participants amb el suport de les coordinadores vam crear un espai de confiança i intercanvi. Vam poder aprendre i desaprendre la visió que tenim sobre les migracions, les desigualtats de gènere, la riquesa de cultures present al nostre continent, a trencar barreres lingüístiques, etc.

La força de l’educació no formal i l’entrega de totes les persones involucrades ens va permetre una profunda reflexió sobre privilegis presents als diferents nivells de la nostra societat. Al mateix moment un aprenentatge mutu entre tots i totes, ja que l’experiència vital de cadascú és un ensenyament de gran valor. Per altre costat els intercanvis juvenils busquen també la transformació social de la zona on es produeixen. Amb l’ajuda del Marc i la Gemma (promotors del projecte)  vam aprendre l’art de la pedra seca, declarat Patromini de la Humanitat per la UNESCO el 2018. Durant dos dies, vam ajudar a la reconstrucció dels murs de pedra seca de la zona.

¿Encara us queden dubtes sobre que es un Youth Exchange?

Un intercanvi juvenil o youth exchange és un projecte finançat per la Comissió Europea i el programa Erasmus + en què participen grups de joves de diferents països europeus. Aquest tipus de projectes permeten als participants trobar-se en un país diferent al seu i intercanviar coneixements i vivències al voltant d’una temàtica social concreta. Les temàtiques són molt diverses. En definitiva, es tracta d’un espai de convivència intercultural per aprendre a través de l’educació no-formal durant 2 o 3 setmanes. Cada grup nacional compta amb un group leader o persona de referència, normalment amb experiència prèvia en aquest tipus de projectes.

Us volem compartir un petit reportatge que ens va fer TV3 sobre l’experiència.