Ja tenim les guanyadores de #LaInstantània!

Ja tenim les guanyadores de #LaInstantània!

El passat dissabte va tenir lloc el concurs de fotos #LaInstantània durant la trobada de voluntàries i activistes de l'SCI. Les guanyadores són dues fotografies, l'una realitzada en un voluntariat de llarga durada a Jordània i l'altra a un camp de treball a Tailàndia

Les imatges són un dels millors recursos per poder transmetre el significat de les vivències dels projectes de voluntariat. A la vegada, el poder que tenen ens ha de fer pensar en quin tipus d'imatge i quin missatge volem donar. Durant les formacions de voluntariat d'aquest any les companyes del col·lectiu Fotomovimiento van realitzar un taller de fotografia ètica a les voluntàries. Amb el concurs de fotos d'aquest any voliem aprofundir en el significat de les imatges i el seu component de transformació social.

Premi a la fotografia més transformadora (atorgat per Fotomovimiento)
En aquesta edició s'han presentat un total de 12 fotografies de voluntàries i activistes de l'SCI. El premi Fotomovimiento a la fotografia més transformadora ha estat per Marina Paul, amb la fotografia "Sense títol", feta durant un voluntariat de llarga durada a Jordània. 

Descripció: Crida l'atenció veure homes, només homes, passejant-se pels carrers d'Amman agafats de la mà. Crida l'atenció que això passi en un país on les mostres d'afecte entre persones de diferent sexe estan prohibides, on les dones es cobreixen diàriament per sortir al carrer, mentre els homes caminen mostrant la seva amistat agafant-se de les mans. Algú podria pensar que es tracta d'una parella homosexual, però no és així. És més, al Regne de Jordània, tot i que la criminalització de les relacions entre persones del mateix sexe va eliminar-se del codi penal del país l'any 1951, encara avui en dia l'article 6 de la constitució jordana protegeix als ciutadans de la discriminació en base a la seva raça, llengua o religió, però no s’estén a les persones de diferent preferència sexual, que queden desemparades per la mateixa llei.

Projecte: Online Love Speech / Preventing Violent Extremism campaigns 2/2018
Organització: I Dare for Sustainable Development (non profit)
Localització: Amman, Jordània

Les companyes de Fotomovimiento han compartit amb nosaltres el motiu de la seva decisió:

"L’autora ha visualitzat la Imatge i ha volgut interessar-se per la cultura preguntant-se perquè dos homes van agafats de la mà, cosa que a Occident no és una Imatge habitual. També qüestiona a Occident i el sistema patriarcal, perquè dos homes no poden anar agafats de la mà sense que es pensi que són homosexuals? L’autora també s’ha interessat pel sistema legal que hi ha Jordània respecte als drets de les persones LGTBI,  i  a banda, també fa evident la desigualtat de drets entre homes i dones en el moment de comportar-se en públic. La imatge porta a la reflexió en molts aspectes. Pensem que la imatge a més a més, per la manera de somriure i el moviment dels dos homes, està feta de manera espontània. Això fa que la fotografia sigui molt natural."

La Marina Paul podrà gaudir de la participació gratuïta a un camp de treball per a la temporada que ve. Felicitats Marina!!

Premi a la fotografia més votada
Durant la trobada d'activistes vam poder fer la votació popular de les fotografies seleccionades. La fotografia més votada va ser la de "Respecte" de Gisela Subirats. Felicitats Gisela! Pots venir a buscar el teu obsequi per l'oficina de l'SCI!

Descripció: Aquesta imatge expressa molt més del que es pot apreciar sense saber la seva història. Aquest era el tercer funeral al que anava des de la meva estància a Tailàndia i el més significatiu. A la fotografia dels fons podeu apreciar l'home jove i treballador que va morir. Vaig tenir el plaer de conèixer-lo i treballar amb ell a un projecte d'escola. La dona és una amiga que vaig fer allà i que està fent una pregària.


Les fotografies participants formaran part de l'exposició fotogràfica "Roda mon i agita el teu entorn amb un camp de voluntariat".

Moltes gràcies a totes les que heu participat i a les companyes de Fotomovimiento pel suport i el treball compartit!