Jornada reflexió i intercanvi: Dones, Cooperació Internacional, Pau i Conflicte

Jornada reflexió i intercanvi: Dones, Cooperació Internacional, Pau i Conflicte

L’SCI-Cat et convida a la Jornada de reflexió i intercanvi: Dones, Cooperació Internacional, Pau i conflictes del proper dijous 15 de desembre!

És proposa com a espai de participació d’homes i dones moguts per l’ interès comú de lluitar contra la pobresa, salvaguardar el respecte als drets humans i afavorir les polítiques d’igualtat de gènere, a favor d’un desenvolupament humà sostenible. Plantegem les jornades com un espai d’intercanvi sobre les dones com un dels grups més vulnerable de les seves comunitats. Per això, es proposa treballar la temàtica de gènere des de una visió d’espais de convivència, (post)conflicte i co-responsabilitat.
Amb la Participació de: Simonetta Costanzo, Maria Del Rosario Vásquez i Grup SCI-Cat Dones per Palestina

Plantegem les jornades com un espai d’intercanvi sobre les dones com un dels grups més vulnerable de les seves comunitats. Això ve avalat per l’eloqüència de les dades que ens diuen que al dia d’avui 2/3 dels pobres del món són dones, 2/3 de la població analfabeta són dones,  el 84% dels refugiats / des del món són dones, i a més d’això cobren inferior salari que els homes fent la mateixa feina, a més només un 10% d’elles ocupa llocs governamentals i només un 6% són caps de govern (segons Dones en zones de conflicte).  Per això, es proposa treballar la temàtica de gènere des de una visió d’espais de convivència, (post)conflicte i co-responsabilitat.

També proposem fer un anàlisi crític de la part legislativa Resolució 1325, de 2000, aprovada pel  Consell de Seguretat de les Nacions Unides que expressa la "preocupació pel fet que els civils, i particularment les dones i els nens, constitueixen la immensa majoria dels que es veuen perjudicats pels conflictes armats, fins i tot en qualitat de refugiats i persones desplaçades internament, i cada vegada més pateixen els atacs dels combatents i altres elements armats, i reconeixent els efectes que això té per a la pau i la reconciliació duradores”. Tanmateix les Nacions Unides també expressen la necessitat continuar “reafirmant l’important paper que exerceixen les dones en la prevenció i solució dels conflictes i en la consolidació de la pau, i subratllant la importància que participin en pes d’igualtat i intervinguin plenament en totes les iniciatives encaminades al manteniment i el foment de la pau i la seguretat, i la necessitat d’augmentar la seva participació en els processos d’adopció de decisions en matèria de prevenció i solució de conflictes”.

Amb participació de:
Simonetta Costanzo Pittaluga: Educadora professional i vocacional, i professional de les relacions públiques. Té més de 35 anys d’experiència en la transformació noviolenta i mediació de conflictes a nivell local i comunitari. És professora d’Asthanga Ioga i ha fet servir els principis del yoga en les relacions públiques, en l’educació, en la transformació personal per assolir competències laborals i en la comunicació. Des del 1992 està investigant i educant sobre temes de noviolència i pau. Des de principis del 2002 forma part del Nonviolent Peaceforce (NP) i del European Network of Civil Peace Services (EN-CPS). És co-presidenta del Consell Internacional de Govern del NP. Nascuda a Sud-àfrica, va créixer entre els Estats Units i Itàlia. Des de fa diversos anys resideix a Catalunya i és mare (orgullosa) de dos fills.

Maria Del Rosario Vásquez: Metgesa i formadora, va especialitzar-se en Pau i gènere: Drets Humans i DIH, Polítiques públiques i Participació ciutadana, Construcció de la ciutadania amb perspectiva de gènere i Cultura de pau i resolució de conflictes. Ha treballat com a coordinadora de l’àrea de Drets Humans i Gènere (Fundación Visión y Gestión – Manizales, Colòmbia),  com a tècnica del programa Desplazamiento forzado – Mujer y Violencias (Facultat de Ciències Jurídiques – Universidad de Caldas, Colòmbia), coordinació de seminaris de formació sobre el Moviment de Noviolència (Cos, Dona, DDHH, construcció de pau, Memòria històrica). Nascuda a Bogotà (Colòmbia), des de fa 2 anys resideix a Catalunya i és mare de dos fills.

Grup SCI-Cat Dones per Palestina: Grup originat a partir d’un projecte iniciat el 2007 que promou les activitats de formació, sensibilització i intercanvi entre grups de noies catalanes i palestines tant a Catalunya com a Palestina.
Les noies que cada any viatgen per a l’intercanvi de dones a Palestina, van configurant aquest grup per desenvolupar les activitats de voluntariat local que tenen a veure amb la solidaritat amb Palestina.