L’experiència de Justícia Climàtica al Fòrum de Transició Ecososcial

L’experiència de Justícia Climàtica al Fòrum de Transició Ecososcial

Per Justícia Climàtica

El 24 i 25 de febrer va tenir lloc el Fòrum de Transició Ecososcial, un espai, organitzat per la XES, que tenia l’objectiu d’ajuntar diverses entitats de l’economia social i solidària, i moviments que treballen per la transició ecosocial a Catalunya.

El fòrum, amb diverses sessions i activitats que van tenir lloc a les Cotxeres de Sants i l’Edifici Històric de la UB, va començar amb una introducció sobre l’escenari de l’ESS el 2040, on alguns experts van tractar aspectes relacionats amb el decreixement, l’ecofeixisme o el Green New Deal, alhora que van tenir lloc diverses xerrades i debats, on entre altres coses es va parlar sobre projectes com el Stop JJOO o la plataforma Zeroport.

La importància de les connexions i la formació per una societat més ecosocial

JC va assistir al Fòrum i va participar en diferents activitats que tenien per objectiu reflexionar sobre el futur de l’ESS a Catalunya en els pròxims anys. Alguns dels assistents van posar sobre la taula l’important repte de frenar una crisi ecosocial imminent, a causa de la falta de mesures que s’estan prenent.

A través del debat, es va projectar com seria la societat el 2040. Part dels participants preveia una major interconnexió territorial i entre persones, i un increment en la col·lectivitat dels recursos. Imaginant un territori on les ciutats mitjanes i les zones rurals prenien importància, i on l’augment de la població i l’accés a la sanitat seria un repte.

La falta de coneixement del funcionament de l’ESS és un dels grans reptes, coincidíem en el fet que aquestes mesures només seria possible implementar-les si es realitzaven els canvis necessaris, per la qual cosa, la solució estaria a involucrar més als espais veïnals i els de l’educació pel lleure, ja que es creu que l’escola actual no està preparada, avui en dia, per ensenyar sobre aquesta temàtica, plantejant, per altra banda, la importància de les ‘llavors’ que serien espais i iniciatives que tenen molt de potencial a l’hora de gestionar i fer ressò d’iniciatives que poden contribuir a una millora dins l’ESS.

Interseccionalitat i teixit comunitari

La interseccionalitat i el paper de la comunitat van ser alguns dels temes que van protagonitzar la sessió de ‘teixit comunitari i governança comunitària’. Un grup que a través de l’anàlisi de les problemàtiques actuals destacava la importància d’involucrar col·lectius diversos per poder implementar millor les iniciatives i els objectius que es plategen de cara l’any 2040. Hi vam assistir col·lectius veïnals, d’habitatge, entitats del tercer sector…

La jornada va concloure en una posada en comú de tots els espais, i amb el propòsit de dur a terme una continuïtat de l’esdeveniment en els mesos vinents, amb iniciatives com la creació d’un llistat amb un recull de projectes assistents, la comparació d’iniciatives internacionals, i interès a fer esdeveniments d’aquests tipus amb actors de més enllà de l’ESS.