Migracions, fronteres i violències a debat

Migracions, fronteres i violències a debat
Per Ariana Pérez i Mercè Cama (participants del curs Conflictologia 2017)

El passat mes de desembre acabava el Cicle de Conflictologia organitzat pel Servei Civil Internacional, sota el títol Migracions, Fronteres i Violències. El curs es va desenvolupar a través de diverses sessions en què expertes en temes de moviments migratoris i conflictologia van apropar les assistents a les diverses realitats que envolten el fet migratori.

El curs va començar el mes de novembre amb una sessió introductòria en què l’activista pacifista Cécile Barbeito va esgranar el concepte de pau per tal d’oferir les eines que permetessin a les assistents reflexionar i qüestionar les diverses concepcions sobre el significat de la paraula. Tot seguit, Josep Mª Royo, de l’Escola Cultura de Pau ens oferia una introducció semblant al concepte de conflicte i radiografiava la situació mundial actual en temes de violències i conflictes armats.

blank

Després d’aquesta sessió en què les assistents van poder adquirir una base conceptual i teòrica sobre la pau i els conflictes, el curs va continuar amb la veu de membres d’entitats que treballen per donar a conèixer la situació que es viu a les principals fronteres d’Occident. En concret, el debat es va centrar en la Frontera Sud, la frontera entre Mèxic i Estats Units i la frontera entre la UE i Turquia. A més a més, també es va fer un anàlisi crític de la indústria armamentista que sustenta i alimenta els conflictes d’arreu del món.

blank

A través de l’experiència professional i personal de les ponents, les participants van poder aprofundir i conèixer les vulneracions de Drets Humans que es produeixen a les fronteres i a les rutes migratòries sorgides de conflictes històrics i actuals, tots ells relacionats de manera directa o indirecta amb intervencions i interessos de caire colonial. Entre d’altres, el curs va comptar amb les veus de membres d’IRÍDIA, NOVACT, l’Associació Taula per Mèxic, Ruido Photo, Stop Mare Mortum i Projecte EKO.

blank

El curs es va tancar amb una sessió sobre el tractament informatiu del fet migratori. El format va ser de taula rodona i va ser moderat per David Bou, de La Directa. Entre els participants s’hi trobaven l’Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors, la Daniela Ortiz, artista migrant i anticolonial, l’Emma Garrido, responsable de comunicació de la Red Acoge, la Fàtima Aatar, feminista islàmica, antropòloga i membre de BDS Catalunya i el Carles Solà, periodista especialitzat en migracions i impulsor de Stop Mare Mortum.

blank

Aquesta darrera sessió no només va permetre compartir sensacions i malestars, sinó que també va oferir una àmplia diversitat de prismes amb els quals es va analitzar el fet migratori. Es van tractar dins d’aquest ventall tan ampli temes com l’imaginari col•lectiu, l’eurocentrisme i l’anticolonialisme, el feminisme islàmic, el llenguatge com a creador de realitats, la immigració i el concepte de legalitat; i el rol passiu de les persones migrades en els mitjans de comunicació, entre d’altres. Va esdevenir un debat molt enriquidor i va aportar elements d’anàlisi que moltes assistents potser no s’havien plantejat anteriorment.

Amb aquesta taula rodona es va donar per finalitzat el cicle de conflictologia, un curs del qual ens emportem moltes dades, arguments, nous prismes d’anàlisi i una mirada una mica més crítica vers el fet migratori i les fronteres. És un cicle del qual han format part un conjunt de persones amb trajectòries i perfils molt diversos. Entre totes hem pogut compartir significats, malestars, percepcions, i aprendre molt de les ponències de professionals que treballen dia a dia amb aquestes temàtiques i viuen molt de prop el fet migratori, les fronteres i les violències.

Aquí podeu consultar el programa del curs.