Ni això és una guerra, ni nosaltres som soldats: xerrada sobre objecció fiscal

Ni això és una guerra, ni nosaltres som soldats: xerrada sobre objecció fiscal

El proper dimecres 20 de maig parlem sobre l’objecció fiscal com a forma de desobediència civil noviolenta en rebuig a la despesa militar espanyola

En els últims mesos, des del govern de l’Estat espanyol, i aprofitant el context de pandèmia, s’han estat llançant missatges que apel·laven a la retòrica de la “guerra contra el virus”, a una batalla que hem de guanyar entre totes, així com també s’ha donat un protagonisme mai vist fins ara a les forces militars en rodes de premsa i conferències del govern. Algunes entitats i moviments socials han denunciat que darrere aquesta posada en escena hi ha una voluntat i una estratègia militaritzadora i sota un concepte de seguretat de guerra, i no comunitària, social i sanitària, com demana el moment.

Des de molts sectors de la societat civil s’ha mostrat un important rebuig a aquesta estratègia militaritzadora i de desplegament del cos de l’exèrcit en aquests últims mesos. Són moltes, però, que fa molts anys que venen promovent estratègies de desobediència civil noviolenta per mostrar el rebuig explícit a la despesa militar. De la insubmissió militar, en temps de la mili obligatòria, a l’objecció fiscal avui dia.

Què és l’objecció fiscal?

L’objecció Fiscal és un acte de desobediència civil promoguda pels col·lectius antimilitaristes i d’objecció de consciència que consisteix en negar-se a col·laborar amb el finançament a la despesa militar de l’estat. A través del pagament d’impostos amagats en diferents partides ministerials estem contribuint a finançar l’armament i les intervencions militars de l’estat espanyol. Practicant l’objecció fiscal a la declaració de la renda podem impedir que els nostres diners vagin a parar a aquestes partides.

Tal i com diu el SIOF “l’Objecció Fiscal es basa en la negació a acceptar que els conflictes s’hagin de resoldre per mitjans violents com les guerres. La negociació és l’únic mitjà per aconseguir la resolució pacífica dels conflictes”.

En què consisteix?

Consisteix en no pagar a hisenda la part de la declaració de la renda que correspondria a la despesa militar, i destinar aquella part a un projecte social i solidari. En cap cas es tractaria d’una evasió fiscal, sinó que es presenta conjuntament a la declaració el rebut de la donació a una entitat que promogui la pau i la noviolència.

El proper dimecres 20 de maig, i en col·laboració amb el SIOF, organitzem una xerrada informativa online per explicar en què consisteix aquesta eina, d’on ve, i quina capacitat d’incidència té.

Ni això és una guerra, ni nosaltres som soldats: Fes l’objecció fiscal a la despesa militar
Xerrada informativa amb Gianni Orsini (activista de l’SCI Catalunya) i Xema Moya, col·laborador del SIOF i del Centre Delàs.
Dimecres 20 de maig a les 18:00h a través d’aquest enllaç de zoom, o el següent codi: 930 9186 8626.