Nou capítol de la Guia Entreterres sobre migracions ambientals i emergència ecològica

Nou capítol de la Guia Entreterres sobre migracions ambientals i emergència ecològica

Us presentem el nou capítol de la Guia Entreterres sobre emergència ecològica i migracions ambientals que hem fet en col·laboració amb Ecologistes en Acció

La Guia Entreterres és una guia educativa sobre migracions a la Mediterrània. L’objectiu d’aquest conjunt de materials és dotar d’eines les entitats educatives, les escoles i els instituts per tal d’abordar la temàtica de les persones migrades amb joves i infants, des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social. Justament, el nom del recurs pretén rescatar el significat etimològic de la paraula mediterrània (mediterraneus) i una visió del vell Mare Nostrum com a espai d’intercanvi, de comunicació i de trobada. Fins ara la guia constava de cinc capítols: Mare Mortum, Drets Humans, Racisme, Gènere i LGTBIQ+ i Transformació Social. Ara us presentem el sisè i últim capítol d’aquest recurs educatiu, que hem fet en col·laboració amb Ecologistes en Acció, i que tracta sobre l’emergència ecològica i una de les seves conseqüències: les migracions ambientals.

Aquest recurs et donarà eines teòriques i pràctiques per entendre la relació entre el medi ambient i les migracions, el context al Mediterrani, el deute ambiental al sud global i com tots aquests factors interseccionen amb les desigualtats de gènere. Hi trobaràs propostes d’activitats per infants i joves de 9 a 12 anys, de 12 a 16 anys i de 15 a 18 anys. Consulta l’últim capítol de la Guia Entreterres sobre ‘Emergència ecològica, fugir del col·lapse ambiental’.

Medi ambient i migracions

Els canvis en el medi, ja siguin ocasionats per les dinàmiques de la natura o bé per l’acció humana, són molt diversos i poden produir migracions temporals o permanents segons la seva tipologia. Hi ha persones que es veuen forçades a migrar, però volen tornar a casa en tan bon punt els problemes s’hagin solucionat, però també n’hi ha que decideixen viure una nova vida en un lloc diferent.

Actualment, les migracions ambientals són una de les principals tipologies de migracions al món. Amb tot, encara no hi ha un registre clar d’aquests fenòmens, degut a la diversitat de factors que poden produir aquests desplaçaments forçats i a la manca d’importància que se li ha donat a aquest tema, fins que no s’ha reconegut internacionalment l’emergència climàtica.

Si parlem en termes de desplaçaments interns (aquelles migracions forçoses on les persones no abandonen el seu país d’origen), dels quals disposem un registre més complert, és clar que el major motor d’aquest tipus de migracions es deu als motius relacionats amb desastres ambientals (32,6 M de persones), per sobre dels desplaçaments forçats per conflictes i violència (28,3 M de persones). Per saber-ne més, consulta el nou capítol de la Guia Entreterres!

Vols portar la guia educativa sobre migracions a la Mediterrània a la teva aula o al teu casal? La Borsa de formadores d’EntreTerres ofereix tallers per a infants, joves i adults. Demana’ns un taller!