Amb aquesta càpsula aprendrem com i per què el dret d’asil s’ha desenvolupat, quina forma ha pres després de la segona guerra mundial i com ha trobat una configuració específica en cada context i moment històric i polític
Què es el dret d’asil? Com ha evolucionat des de la seva creació com a figura jurídica moderna? La càpsula formativa sobre el dret d’asil et proporcionarà un seguit de pinzellades per tal que siguis conscient del perquè i com s’ha desenvoulpat aquest dret al llarg de diferents contextos polítics i històrics. A més, parlarem de com l’externalització del control migratori – és a dir, la delegació del control i de la repressió dels moviments de persones a països extra-europeus – té també conseqüències al dret d’asil. Descarrega-la en PDF!
Aquest nou recurs online l’hem realitzat amb la col·laboració del GRITIM-UPF i aprofundeix en temes com ara el caràcter i ús polític del dret d’asil, les limitacions d’accés a aquest dret al nord global i els sistemes d’acollida a Catalunya i Espanya. Com la resta de càpsules, va acompanyada d’un petit vídeo on entrevistem dues persones: la Carolina Murcia, dona trans refugiada, i el Jordi Campabadal, advocat de Bayt al-Thaqafa. El vídeo l’han realitzat la Núria Gebellí i la Marta Pérez i la correcció lingüística ha anat a càrrec de l’Aula d’Idiomes.
Aquesta càpsula forma part d’un conjunt molt més ampli, les Càpsules per la Justícia Global. N’hi ha 10 més i són recursos formatius que t’ajudaran a entendre el món amb relació a les desigualtats globals, els conflictes, les discriminacions i les vulneracions de drets. A les càpsules hi trobareu un document amb anàlisi, recursos i exercicis de treball autònom per fomentar la perspectiva crítica. Cadascuna té un vídeo amb claus d’expertes en cada temàtica que en complementen les idees més importants.