Per Sofia Vallhonrat i Frank Mark Mora
Benvolguts/des lectors/es,
Som la Sofia i en Frank, dos dels tres membres afortunats que va enviar SCI Catalunya al curs de formació titulat “Diverse Voices, Common Needs: Building Peaceful Communities Together” (Veus Diverses, Necessitats Comunes: Construint Comunitats Pacífiques Junts), que va realitzar-se a Anvers, Bèlgica, entre el 12 i el 19 de novembre del 2024, emmarcat dins del projecte “Diverse Voices, Common Needs: Building Peaceful Communities Together” (Pau en la Diversitat), juntament amb altres participants -totalitzant-ne 35- de més d’onze països, posseïdors d’un major nombre de nacionalitats.
Aquest curs ha estat organitzat i implementat pel Secretariat Internacional del Servei Civil Internacional (SCI) i cofinançat per la Unió Europea, mitjançant el programa Erasmus+, fent possible la materialització d’iniciatives fefaents de pau, diversitat i d’inclusió, tant necessàries en els temps actuals.
La formació
Realitzada en un hostal juvenil amb sales de reunions, anomenat Het Scoutshuis, localitzat als suburbis d’Anvers, la formació, va abordar principalment els temes de la diversitat i la pau interior, de forma que per una banda, la inclusió, i per l’altra, el mindfulness i el well-being, van estar interconnectats de forma transversal en totes les activitats realitzades, i intercalat amb el menú vegetarià/vegà que li donava un aire més sostenible i ecologista.
El curs ha sigut eminentment pràctic, amb algunes píndoles teòriques. Els espais de reflexió personal i de connexió amb altres participants, en tot moment supervisats per les dues formadores, van ser el plat estrella de la formació.
A més, a l’èxit de la formació va contribuir-hi enormement un ambient amicable, pacífic i divers, fruit novament del bon criteri de selecció dels i les participants, com a l’anterior curs cel·lebrat a Herentals, l’abril del 2024, per part de les formadores, Goska Tur i Natalje Jivkova, així com les organitzacions col·laboradores: SCI – International Secretariat, PVN Albania, EdUcAntwerp, CVS Bulgaria, SCI Germany, Útilapu Hungary, VSI Ireland, GAIA Kosovo, CID North Macedonia, SCI Poland, Young Researchers of Serbia i SCI Catalunya.
Les nostres experiències personals
A continuació, exposem de forma individual, les nostres experiències i reflexions personals, amb la finalitat que el/la lector/a pugui immiscir-se totalment dintre dels nostres pensaments i vivències de com vam viure el curs d’una forma més propera.
Sofia
El meu nom és Sofia i després d’haver finalitzat el grau en Relacions Internacionals he decidit dedicar aquest any a reflexionar en quin àmbit vull especialitzar-me en un futur. Durant aquest període, un dels meus objectius està consistint en adquirir més experiència fora de les aules i participar en projectes sobre el terreny, especialment quan impliquen la implementació de tècniques d’educació no formal.
En el meu cas, vaig saber de l’existència d’aquest curs de formació a través de de coordinadora del voluntariat del que vaig formar part aquest estiu també amb el Servei Civil Internacional. En aquest cas, la temàtica m’interessava, tenia disponibilitat durant aquelles dates i, a més, participar-hi suposava tornar a Bèlgica, el país on vaig realitzar el programa Erasmus durant el grau i amb el qual tinc un lligam especial. Participar en un programa Erasmus+ no només et permet aprendre, sinó que també t’ofereix l’oportunitat de viatjar a un altre país. A més, comptar amb un finançament que cobreix gran part de les despeses és un incentiu molt atractiu, que fa accessible l’experiència per a tothom.
Per tant, vaig tirar la candidatura amb gran il·lusió i expectatives, i a dia d’avui, una setmana després d’acabar el training puc dir satisfeta que les ha superat. Com ha dit en Frank, tot i que les tècniques i els mecanismes teòrics eren coneguts per la majoria dels participants, passar una setmana en un entorn que afavoria la seva pràctica i implementació sense distraccions externes va permetre aprofundir en la introspecció i reflexionar sobre aspectes quotidians com l’estrès, la gratitud i la relació amb la natura i reenfocar-los cap una perspectiva més alineada amb la “inner peace”.
Algunes de les activitats que vaig gaudir més van ser els “open spaces”, tallers guiats per voluntàries del training vinculats amb la temàtica de Pau i Diversitat. Una participant de Kosovo ens van introduir al “Journaling”, una tècnica cada vegada més emprada que podria fer al·lusió a un diari personal de la vida adulta, és a dir, escriure i plasmar idees per tal d’ajudar en l’autoreflexió, l’exercici de gratitud, la formulació d’objectius. Una altra sessió que vam gaudir molt entre els participants, va ser la sessió de yoga i meditació impulsada per una voluntària procedent de Varsòvia o la sessió sobre la història darrere de les canyes de sucre per una voluntària de República Dominicana.
Per tant, ha estat una experiència enriquidora a nivell personal, poder descobrir a través d’aquest grup plural conformat per persones amb identitats i cultures diferents, així com aprendre els uns dels altres les nostres tècniques individuals per assolir més pau individual.
Frank M. Mora
Tenint en compte el meu background, com a professor en una escola d’adults, el CFA La Llagosta, de tota la formació, considero que la millor part han sigut les activitats en grups petits i en parelles que ens ha possibilitat connectar a fons amb els/les nostres interlocutors/es, a les quals com a docent ja estic acostumat a implantar.
També els open spaces, com ja ha esmentat prèviament la Sofia, en els quals els i les participants podien desenvolupar els seus propis tallers, van gaudir de gran popularitat, com una oportunitat ideal de compartir de forma altruista amb la resta de participants, els teus coneixements, habilitats i experiències.
La importància d’aquest curs, no radica més en què hem après sobre conceptes teòrics, sinó com ens hem sentit amb nosaltres mateixos i què hem experimentat a l’hora de connectar profundament amb una altra persona, especialment tenint en compte la diversitat que s’amaga darrere de cadascú/na de nosaltres, és a dir, el nostre background, o parafrasejant a Ortega y Gasset, cadascú i la seva circumstància.
Ha sigut interessant aquesta aposta per posar-nos en la pell de psicòlegs per uns quants dies, i poder apreciar la realitat des de diferents punts de vista, perquè cal recordar que tot i que la realitat és una, és impossible que tothom sigui capaç de conèixer-la totalment i, per tant, només ens hi podem aproximar mitjançant la interacció amb els demés.
D’altra banda, a l’àmbit laboral, en condició de coordinador de convivència i coeducació del meu centre educatiu, he decidit realitzar una formació interna de centre inspirada en la rebuda durant el curs de formació d’Anvers. Amb aquesta, espero que el claustre redueixi el seu estrés tant a l’esfera personal com a la laboral.
En relació a la meva reflexió personal, personalment, com que ja vaig poder gaudir d’una experiència similar a l’abril, a Herentals, i justament, amb les mateixes formadores, convido a aquells/es que vulguin passar una setmana inolvidable envoltats/des per gent increïble i que alhora es formin com a futurs/es implantadors/es de la pau a la nostra societat, aquests tipus de cursos són ideals tant per completar el seu currículum i ampliar les seves xarxes de contactes -conegut com a networking-, com per a fer un canvi real en el nostre món, essent sobretot l’última la millor manera de compensar la gran inversió que les entitats organitzadores com SCI Catalunya i altres organitzacions mencionades prèviament han fet en nosaltres, els i les participants.
Conclusió
En conclusió, el nom d’Anvers i aquest curs de formació sempre tindran un significat positiu dins de les nostres vides, perquè ens han sigut àmpliament beneficiosos per les nostres vides, tant en l’àmbit personal, com el laboral.
A més, descobrir a través d’un grup tant plural format per persones d’identitats i cultures diverses, i aprendre els uns dels altres les nostres pròpies tècniques per fomentar el benestar individual, ha estat una experiència molt enriquidora.
Per això, volem expressar el nostre agraïment per haver pogut participar en aquest projecte i haver format part d’una comunitat tant diversa unida per un objectiu comú: aconseguir ser divulgadors de la pau en les nostres comunitats locals; així com donar visibilitat a aquelles persones que ens han concedit aquesta oportunitat de viure una setmana inoblidable, fruit de la gran tasca que realitzen a través de les organitzacions esmentades. Aquesta feina, tant en l’àmbit social, de voluntariat com en l’organització de tallers, mereix ser reconeguda i recolzada per continuar avançant en els seus objectius tan valuosos.
Per últim, esperem que alguns/es de vosaltres, lectors i lectores, participeu en aquests cursos i contribuïu amb les vostres qualitats, coneixements i esforços, al manteniment dels nostres drets i llibertats, així com la pau, com a únics mètodes reals de la continuació de l’Estat del Benestar i el silenci dels -ismes i les -fòbies, i de poder gaudir individualment una vida plena i feliç.
Així que ja sabeu, apunteu-vos-hi i formeu part del canvi!!!
#PeaceInDiversity #SCI #poweredbyJINT #erasmusplus #nonformaleducation #peaceactivists #volunteering