Participem a la sisena trobada d’Elnes!

Participem a la sisena trobada d’Elnes!
El Memorial Democràtic i l’Ajuntament de la Vil·la d'Elna organitzen la sisena trobada a Barcelona aquest diumenge 28 de maig a Barcelona
Diumenge, 28 de maig, tindrà lloc al Recinte Maternitat de Barcelona la sisena trobada de nenes Elna i nens Naels. Aquesta iniciativa del Memorial Democràtic i l’Ajuntament de la Vil·la d’Elna consisteix en una jornada lúdica i d’homenatge a les persones i entitats que van fer possible la Maternitat d’Elna.

Durant la trobada es duran a terme diverses activitats per la mainada i les seves famílies: jocs de fusta clàssics, taller de pintura de mandales, la biblioteca humana de la mà del Servei Civil Internacional a Catalunya i moltes altres activitats. Entre tots i totes construirem un Mandala per la Maternitat a càrrec de Caro von Arend. La jornada acabarà cap a les 13 hores amb una foto de família. Joanjo Bosk i Montse Castellà posaran música a un dia especial dedicat a les nenes Elna i els nens Nael.

La maternitat d’Elna

La mestra suïssa Elizabeth Eidenbenz va fundar la maternitat el 1939, mentre cinc-centes mil persones refugiades espanyoles travessaven la frontera francesa i eren internades en camps de concentració com els de Ribesaltes, Argelers o Sant Cebrià. Eidenbenz, una jove, voluntària del Servei Civil Internacional en aquell moment, i mestra de l’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra, va instal·lar una maternitat en un palauet abandonat de la localitat d’Elna (Rosselló). 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya, i d’algunes dones jueves, gitanes i d’altres procedències hi van néixer entre l’any 1939 i abril de 1944, quan l’exèrcit alemany va clausurar la Maternitat.

Paper de l'SCI a la trobada

Per l'SCI és molt important recuperar la memòria d'Elisabet Eidenbenz i de la Maternitat d'Elna, una experiència de construcció de pau que ens pot ajudar a entendre i pensar el present i imaginar un futur amb més compromís i solidaritat amb aquelles persones que en l'actualitat fugen de la guerra i de situacions de pobresa i desigualtat molt greus. 

Des de l'SCI estem molt contentes de participar a la trobada. Hi serem amb una taula informativa, amb una exposició històrica del paper de l'SCI des de la Ia Guerra Mundial fins avui, i participant dels parlaments inicials.

Fins diumenge!