Presentem la Maleta Pedagògica ‘Fruita amb Justícia Social’, una guia educativa per apropar la situació de les persones temporeres a l’alumnat. Serà el 17 de juny a Lleida i el 20 a Barcelona!
Fruita amb Justícia Social i el Servei Civil Internacional de Catalunya presentem una maleta pedagògica per treballar la situació de les persones temporeres, la campanya agrària de Lleida i la sobirania alimentària amb l’alumnat i la joventut en general. A més, posarem en pràctica una de les activitats!
La presentació a Lleida tindrà lloc el 17 de juny a l’Aula 1.03S de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, mentre que la presentació a Barcelona es farà el 20 de juny a La Vaqueria de l’SCI (C/ del Carme, 95, baixos 2a, 08001). Ambdues presentacions seran a les 18:30 h.
L’entrada és lliure i gratuïta. Tot i això, us demanem confirmació de la vostra assistència a través d’aquest formulari per tal de preveure l’organització de l’acte a Lleida i en aquest altre formulari si voleu venir a la presentació que farem a Barcelona.
Una guia educativa per a la transformació social
Aquesta Maleta Pedagògica es proposa com una eina didàctica per apropar a l’alumnat d’educació secundària les realitats de les campanyes agràries, amb exemples específics de Ponent. Tot i que s’adreça principalment a aquesta etapa educativa, la guia és adaptable a altres contextos i nivells educatius com Cicles Formatius, casals, esplais, entitats i organitzacions.
El document s’adreça a la comunitat educativa, amb activitats dissenyades per facilitar la comprensió de la realitat dels temporers i temporeres, donant valor a la seva feina i fent visible les condicions que afecten les seves vides. Aquest recurs pedagògic busca obrir una porta a la transformació social a través de l’educació, implicant tota la societat.
Aquesta guia es proposa com una eina de suport per donar a conèixer i aprofundir en els agents, actors i problemàtiques de les campanyes agràries per tal de fomentar el coneixement crític sobre aquest àmbit i la vinculació i connexió amb el territori.
Context i Impacte Social
Durant la campanya agrària, la població de la província de Lleida augmenta en més de 25.000 persones, majoritàriament migrants que busquen feina en els camps i magatzems de fruita. Aquestes persones, sovint invisibles per a gran part de la societat, han d’afrontar nombroses dificultats, com el racisme, la xenofòbia, la precarietat laboral i la vulneració dels seus drets. En molts casos, troben obstacles per empadronar-se, accedir a la sanitat i l’habitatge o regularitzar la seva situació administrativa o, treballen en condicions laborals d’explotació o precarietat.
Aquesta situació, estretament lligada al model de producció i consum global capitalista, les polítiques migratòries i les dinàmiques Nord-Sud, exigeix una presa de consciència sobre la interdependència i la necessitat de repensar les accions locals per promoure la justícia i l’equitat a escala mundial.
Objectius Educatius
La guia proposa activitats documentals, de recerca, debat, reflexió i creació artística, abordant temes com la representació mediàtica, els hàbits de consum, la justícia social, els models agraris, la sobirania alimentària o les qüestions mediambientals. Aquest enfocament interdisciplinari facilita la connexió amb diferents assignatures, enriquint el procés educatiu i oferint una panoràmica completa de la situació.