Privilegis, fragilitat blanca i decolonialitat a la primera edició del curs de feminismes interseccionals

Privilegis, fragilitat blanca i decolonialitat a la primera edició del curs de feminismes interseccionals

La formació, organitzada conjuntament amb l’associació l’Etnogràfica, ha tingut com a ponents membres de la col·lectiva Katari, el col·lectiu Catàrsia i les activistes antiracistes Desirée Bela-Lobbede i Salma Amazian

El curs de “Feminismes interseccionals i eines antiracistes per a un activisme descentrat” ha volgut ser un espai de confiança per aprendre, ampliar la pròpia mirada, compartir experiències i debatre. Tot i haver de ser en línia, aquesta primera edició ha estat un èxit, ja que hi han participat unes 30 persones i es van esgotar les places en una setmana.

La formació, organitzada conjuntament amb l’associació l’Etnogràfica, antropologia per la transformació social, ha volgut posar sobre la taula les reflexions i les eines que es proposen des dels feminismes interseccionals, compartint mirades i propostes antiracistes i descolonials. Per fer-ho, els dies 19, 21, 26 i 28 de maig, s’ha comptat amb la participació de diferents activistes i col·lectius com ara la col·lectiva Katari, una organització de feministes llatinoamericanes; Catàrsia, un col·lectiu d’asiàtiquesdescendents; i amb les activistes antiracistes Desirée Bela-Lobbede i Salma Amazian.

En la primera sessió, Rosa Frasquet, membre de l’Etnogràfica, ha fet una aproximació a les aportacions des d’una antropologia crítica, feminista i interseccional. En la segona sessió del curs, les companyes de la Colectiva Katari i del Col·lectiu Catàrsia han explicat les seves crítiques descolonials al feminisme hegemònic blanc. Hi han participat Maria Ignacia Ibarra i Camila Fredes, de Colectiva Katari, i Isa Zhang Yi, de Col·lectiu Catàrsia. L’encarregada de la tercera xerrada ha estat Desirée Bela-Lobbede, activista antiracista i afrofeminista, escriptora i comunicadora. Ella ha parlat sobre el complex del salvador blanc i els errors en la cooperació i el turisme a països del sud global. Per acabar, Salma Amazian, investigadora i militant antiracista i descolonial, ha tancat la formació parlant sobre la lluita contra la islamofòbia des d’una perspectiva feminista antiracista i sobre la construcció de l’alteritat.

Les valoracions de les participants al curs han estat molt positives i esperem poder repetir-lo ben aviat! Si voleu saber de tot el que vam parlar i quines reflexions es van compartir, podeu llegir-les a la relatoria del curs.